Meg kell semmisíteni a választók pártnyilvántartásait

Budapest, 2014. május 25., vasárnap (MTI) - Legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán induló pártoknak a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) adatait.

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi az európai parlamenti választáson listát állító pártoknak, hogy a kampány céljaira a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét igényeljék a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

A megkereséseknek az NVI csak azt követően tehetett eleget, hogy a kérelmezők igazolták: befizették az adatszolgáltatás díját. Az NVI-től egyedül a Fidesz vásárolta meg a választók adatait 2 131 500 forintért.

Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehetett felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos.

Az adatokat legkésőbb a szavazás napján 16 óráig meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő NVI-nek.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.