Meddig tűrjön a pedagógus?

Marekné Pintér Aranka

Meglepő felfedezésre jutottam. Félnek a pedagógusok. Félnek, mert megfélemlítették őket. Félnek az állásuk elvesztése miatt.

Tudják: sok az állás nélküli pedagógus, akik csak alkalomra, álláslehetőségre várnak. Megboldogult igazgatóhelyettes koromban természeti ismeretek tárgykör oktatására hirdettünk egy álláshelyet. Akkor, 2004-ben negyvennyolcan pályáztak. Az oktatás állandó átszervezése, a csökkenő tanulói létszám, a kötelező óraszám és a munkaidő megemelése okán, a parlamenti választások után garantáltan elbocsátások várhatók. A pedagógusok mindent elviselnek, csak dolgozhassanak.

Az oktatási mizéria újabb példáit kerestem. Számtalan pedagógus ismerősöm szolgált adalékkal, de amikor kiderült, hogy meg is írnám, mindegyikőjük visszakozott. Pedig név és az iskola említése nélkül tettem volna, de így sem álltak kötélnek. Tulajdonképpen egyetlen indokot hoztak fel mentségül: nem elég az anonimitás, az esetekből is beazonosíthatják őket, akkor pedig jaj nekik!

Debrecenben számtalan történet forog közszájon az állandóan késő pedagógusfizetésekről, iskolák kifizetetlen rezsiszámláiról, egyirányúsított telefonvonalakról, nyilatkozási tilalomról, a tanárokkal szembeni megengedhetetlen hangnemről…, és sorolhatnók még.

Miután tanárismerőseim begubóztak, marad saját történetem lejegyzése. Március 30-án este ültem gép elé. Februári fizetésem még nem kaptam meg…(van olyan ismerősöm, aki még a januárit sem – a főszerk.)

Kissé előreszaladtam. Másfél éve egy iskolában egyéni fejlesztő foglalkozásokat tartok. Tavaly nyár végén hívott az intézmény igazgatója. Kért, hogy folytassam előző tanévben elkezdett munkámat. Igent mondtam, vállalkozóként szeptember 4-én megtartottam első foglalkozásaimat. Aztán eltelt a szeptember, majd az október, de a KLIK még nem kötött velem szerződést. Az iskolaigazgató már nagyon restellte a dolgot, jó néhányszor próbált intézkedni az érdekemben, eredménytelenül. November elején megérkezett a szerződés, aláírhattam. Természetesen vissza volt dátumozva szeptember 3-ára. Élő szerződésem végre volt, ám fizetés továbbra sem. December elején kaptam meg az elmaradtakat. Ha csak abból a bevételből éltem volna, rég halott pedagógus lennék. Azóta is jelentős késéssel utalnak.

Vállalkozóként minden ledolgozott hónap végén számlát állítok ki az elvégzett munka értékéről. Ezt a számlát Pestre küldik, a Nádor u. 32. szám alá. Gondolom azért, hogy Marekné Pintér Aranka főklikes saját maga ellenőrizhesse, s lássa el kézjegyével. Még büszke is lennék, mennyire magas szinten forognak számláim, mennyire szívén viseli beosztottja sorsát. Tudjuk, a valóság más. Az ember azt gondolná, a számítógépek mindennapi használatával felgyorsul az ügyintézés, ám a túlzott központosítás, a bürokrácia csigalassúvá fékezi vissza. Hiába a számlákon feltüntetett 20 napos fizetési határidő. Egyetlen egyszer nem tartották be. Miközben az Orbán kormány a fizetési fegyelem erősítésének hangzatos ígéretével altatja a pénzükre várókat, addig a kormány által kreált intézmény naponta követi el a mulasztásos törvénysértések ezreit. Teszik büntetlenül. Büntetlenül közokiratot hamisíthatnak (visszadátumozás). Büntetlenül létbizonytalanságot generálhatnak. Egyelőre.

Utóirat: ha valaki nem hiszi a történetem, hagyjon fel ellenkezője bizonygatásával! Bizonyítékként ott az iskola igazgatója, tantestülete, a havonta leadott jelenléti ív, az átutalás dátumai.

Somogyi Ferenc

A Díszpolgár bizalmas információ szerint a kormányzat azt tervezi, hogy a választások után meneszti Hoffmann Rózsát és Pintér Arankát. De olyan hírek is keringenek, hogy a debreceni Pappné Gyulai Katalin lesz a KLIK vezetője. Ki tudja? Mi nem. Szóljon, aki többet tud! (a főszerk.)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.