Mátyás király és a halász

Könyvborító Mátyás portréjával

Mátyás királyról számtalan mese, legenda született. Egy internetes összesítés száztizenkilenc mesét és mondát gyűjtött össze. Mindegyik közös vonása a király igazságossága és nagylelkűsége. Gondoljunk csak az Egyszer volt Budán kutyavásár, a Csukafogta róka vagy a Kolozsvári bíró c. mesékre!

Mátyás királynak a halásszal történt kalandjáról nem tudni, megtörtént-e vagy nem? Mindenesetre a fentebb említett netes összesítésen felüli, tehát az összegyűjtött mesemennyiségen túlmenően is léteznek királyi legendák. Hogy mennyi? Csak a jó ég tudja.

Akkortájt a tatai vár Mátyás király birtoka volt. Az igazságos uralkodót a környék remek vadállománya gyakran csábította vadászatra. Négy évvel halála előtt is Tatán múlatta az időt. A koronás főnek halászathoz támad kedve. Egy öreg halásszal az Öreg-tavon jó messzire beeveztek. Ott a két csónak között hálót feszítettek ki. Rövid idő után megfeszült a háló. A király harcsára tippelt, ám az öreg csak legyintett. Arra hivatkozva, hogy ismeri a vizet, magabiztosan jelentette ki: csak egy iszapba fúródott rönk. Ám megállapítását még alig fejezte be, mikor újra feszült a háló és a benne lévő hal (mert az volt) a két csónakot vonszolni kezdte. Mátyás király azonnal tréfára fogta a dolgot:

- Mi lesz velünk, ha elvisz a rönk?

Közben a halász is beismerte, az bizony nem az, aminek hitte. Ahogy mondta, csónakja megbillent, a fél háló ráborult, mire ladikja felfordult. A halász vízbe esett. Kétségbeesetten kapálózott, miközben Mátyás királynak meglepőt kiáltott:

- Fenség, nem tudok úszni!

Mátyásnak több se kellett, a fuldokló után ugrott és kihalászta a bajba jutottat. Csónakjához cipelte, nagy nehezen beemelte. Közben a harcsa kigabalyodott a hálóból és elmenekült.

Mátyás király jót derült a történteken. Meg is jegyezte:

- Harcsát fogni jöttünk: te fogtál egy rönköt, én meg fogtam egy halászt. A tanulság: aki halász, tudjon úszni, különben a harcsa túljár az eszén.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.