Maroknyi tüntető porlik…

Mozaikcímer

Munkakereső kalandba bonyolódva egyszer csak az utca zajába nem illő kellemes hangokat hallottam: „A Kúriának igaza van! De mi ezt nem hisszük.” Hisz ez a hang egy hangtölcsérből jött, transzparenseket, zászlókat cipelő csendes-szerény emberek előtt járó magas, szép kabátú, aktatáskás fiatalember bátor szájából. Nem mondta sokszor, három-négy mondatot mondott, s az utca zaja monoton lett, s benne ez a vékonyka hang egyre erősebb.

A Széchenyi utca mélye felől jöttek, átellenben a Csonka toronnyal, szép verőfényes ünnepi napsütésben. Jöttek, mert jönniük kellett, jöttek, olyan egyszerűen, olyan mindennaposan, mint a zöldre váltó lámpa, ahogy áttereli a szelíd autókat, buszokat a túloldalra. Harmincan, ha lehettek, egy osztálynyian, fiatalok és öregek - az érintettek, az átvertek, akik már nem szégyellnek semmit. Csak falják a métereket, nem sodródnak, mennek. A sor végén fotós: a mostani idők nagy tanúja. És a fiatalember megáll a Széchenyi sarki gyógyszertár előtt, és újból elmondja mondatait, hogy még a patikából is kijönnek a szóra azok is, akik rosszul voltak…Igen, ők is tudják: egy politikus tegnap, a nagy nyilvánosság előtt megint igazat mondott!

Délelőtt fél tizenegy elmúlt. Megbabonázódtam. Nem mertem átmenni közéjük, pedig nagyon akartam. Már a zebrán haladtak, most a templom elé értek, bevárták egymást. A túloldalt voltam, néztem az órám, pontosnak kellett lennem: talán ma munkát kapok. Ekkor már látszottak a sárga védőruházatú rendőrök, szinte minden kirakat előtt kettő-három. Nagyon vigyáznak ránk, nagyon szerethetnek tehát bennünket. A haladókkal párhuzamosan három szabálytalanul parkoló rendőrautó posztolt: hosszú, méla lesben…Még az én oldalamon is közeledett egy kommandós kocsi. Csak úgy, véletlen…

A kicsi csoport lassan körbe gyűlte az OTP Bank bejáratát. A fiatalember középre ment és elmondta, érthetően, amint vártak tőle, még nagyobb bátorsággal, ami az évek várakozó menetelésében kikívánkozott belőle. A komprádor bankokról beszélt, és minden őket éltető kormány gyávaságáról.

Azt is mondhatta volna, ha ő egy cinikus party-politikus: „S hogy sorsotok előre nézzétek,/Vigyázó szemetek a Bankokra vessétek!”

A tömeg nem kiabált, az utca nem kiabált, néhányan fényképeztek, de ez nem  közöny volt, hanem azt  mondta: „Úristen, ez velünk történik!” - de némán, csak úgy befelé. Mert mi mindent befelé gyűrűnk: száraz kiflit, parizert, indulatot…

A vigyázó szemek és a bátor szemek sokáig nézték egymást. Nem bántották egymást. Tudták: ez a dolguk. Mert itt ez a béke…

A magyar ember a tűntetésben óvatos. Ritkán mozdul ki az utcára. De ha kimozdul, akkor nagyon. Sőt, ki is telepszik. Belakja, otthonává avatja az utcafrontot.

Itt nem ezt történt. Még nem…        

SZ.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.