Már megint péntek 13!

Fekete macska, mint szerencsétlenség. És a fehér?

A világ egyik legismertebb, legelterjedtebb, a babonások fekete napjaként emlegetett péntek 13 ismét közeledik.

Nem úszhatjuk meg, évente legalább egyszer, legfeljebb háromszor így alakul. Ilyenkor azoknak is kellemetlen érzésük támadhat, akik nem babonásak. Egyáltalán, miért tartjuk számon? Ennek a babonának, hiedelemnek miért tulajdonítanak nagyobb jelentőséget, mint annak, hogy ha például kiborul a só, az veszekedést jelez, esetleg eldől a seprű, akkor vendég érkezik. A legtöbb babona ősi, vallási eredetű megfigyelésekre alapozott, amikor őseink még összhangban élhettek a természettel, ma már inkább önbeteljesítő jóslatként működhet belénk táplálásukkal. Tudományos magyarázat nincs sem arra, hogy valóban szerencsétlen-e, vagy egyeseknek mégis szerencsét hozhat, esetleg ugyanolyan nap, mint a többi. Bár próbálják statisztikai adatokkal alátámasztani, vagy éppen cáfolni tényét, minden oldal képviselője felfedezheti benne a maga igazát. Feljegyzések alapján a tizenhármas szám és a pénteki nap már önmagukban balszerencsésnek számítanak évszázadok óta. Sőt, már a Bibliában is említésre kerül a péntek (állítólag erre a napra esett a kiűzetés a Paradicsomból, Jézus keresztre feszítése, özönvíz). A tizenhárom pedig az utolsó vacsora létszáma. Jelenséggé a kettő együtt a huszadik században erősödött. Negatív, félelmet keltő értelmezését mi sem bizonyíthatná jobban, minthogy bizonyos kultúrákban máig kerülik a tizenhármas számot. Annyira misztifikálták, hogy egyszerűen kihagyják bizonyos helyekről, többek között nincs ilyen számú emelet, házszám, ajtó. Ez a számmisztikából eredhet, ami szerint a számok különös jelentőséggel bírnak, mindegyiknek megvan a maga sajátos szimbolikája. (Bár eszerint sem feltétlenül szerencsétlen). Régen az emberek tudatában, hétköznapjaiban nagyon is jelen volt. Pozitív vagy negatív tulajdonságukra terjedt ki a gondolkodásmód. Sok eleme viszont ma is velünk él. A szerencsét hozó tárgyakat vagy számokat kabalának hívjuk.

A tizenhármassal kapcsolatos babonák száma végtelen, valószínűleg történelmünk során, aznapi dátumon bekövetkezett katasztrofális események hatására.

A világon több millió babonás ember él. Akik a péntek 13-tól betegesen félnek, azokat triszkaidekafóbiában szenvedőknek nevezzük. Ez egy ókori eredetű babona, a tizenhármastól való félelem görögül. A babonaság tévhit, az emberfeletti, ismeretlen erőktől való félelem. De minden fejben dől el. Sok jóslat, elképzelés önmagát teljesítheti be. Úgy nőttünk fel, hogy folyton azt hallottuk magunk körül, hogy vigyázz, jön egy balszerencsés nap, csak óvatosan, bármit is csinálsz!? Bármikor történik egy pohártörés, fekete macska szalad át az úton, stb. rögtön arra fókuszál, aki babonás, hogy valami rossz fog történni, és elkezd történeteket gyártani eshetőségükre. Majd rettegve várja, csak akkor nyugszik meg, ha tényleg bekövetkezik egy számára szörnyűséges dolog.

Csak magunknak okozhatunk kellemetlen perceket, gondolatokat, ha teret engedünk a félelmeknek. Ezt tartsuk szem előtt.

Egy fekete macska tehet arról, hogy annak született? A hófehér cicák jelképeznek valamit számunkra? Az ókori Egyiptomban a macska népszerű, megbecsült, szent állat volt, a fekete pedig a boldogságot jelentette. Az újkorban, a reneszánsz kor kezdetén vesztették el ezen tulajdonságaikat, és váltak közönséges háziállatokká. Manapság néhány országban a szerencsétlenség, míg másokban a szerencse jelképeként említik.

E sokakat megosztó dátum a mostani márciusi után idén legközelebb csak novemberben lesz. Addig: szerencse fel!

D. B.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.