Május 31-ig fizethetnek a bankok a jogsértésért

Budapest, 2014. április 25., péntek (MTI) - A pénzügyi szervezeteknek az eredetileg előírt április 30. helyett - a felmerülő problémák elhárításáig, a feladatok elvégzéséig, de - legkésőbb május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: több pénzügyi szolgáltató már megkezdte a jogsértő banki díjemelésekkel elvont pénzek visszatérítését.

Az MNB több szervezet megkeresése alapján döntött a határidő meghosszabbításáról az érintett fogyasztói kör, valamint a díjakra és költségekre vonatkozó tranzakciók pontos számítások alapján történő azonosítása érdekében.

A jegybank becslése szerint a határozatokkal érintett pénzügyi szolgáltatóknak több százezer fogyasztó számára összesen tízmilliárd forintos nagyságrendű összeget kell majd visszautalnia.

Az MNB emlékeztet arra, hogy ezen jogsértések miatt március 13-án közzétett határozataiban hozott intézkedést a jegybank, amely a legtöbb szolgáltatónál nemcsak bírságot szabott ki, de elrendelte a visszafizetési kötelezettséget is. Az ennek kapcsán érintett fogyasztói kör és konkrét tranzakciók azonosítása, s ez alapján a visszafizetés lebonyolítása a hitelintézetek feladata.

Az MNB eddigi és további intézkedései során is maximálisan kihasználja a jogszabályokban biztosított fogyasztóvédelmi eszközöket, és minden esetben a feltárt jogsértésnek megfelelő - a korábbi évekhez képest gyakorta súlyosabb bírságokat is tartalmazó - szankciót alkalmaz.

A döntés nem érinti azokat a pénzügyi szervezeteket - a korábban visszafizetés teljesítésére kötelezett 33 pénzügyi szolgáltató mintegy negyedét -, amelyek bíróságon támadták meg a jegybanki határozatot, és valamennyien egyúttal kérték a törvényszéken a határozat teljesítésének felfüggesztését is. Esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendeléséről.

A jegybank felkészült a perekre, meg van győződve arról, hogy - a fogyasztókat és a piac egészének biztonságos működését védő - határozatai ki fogják állni a bírósági eljárások próbáját is, s álláspontját következetesen képviseli majd a taláros testület előtt is - olvasható a közleményben.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.