Május 1. - MaSZSZ: a munka elismerése és a bérek emelkedése a növekedés záloga

Budapest, 2014. május 1., csütörtök (MTI) - A bérek növekedése és a munka elismerése nem jutalom a növekedés után, hanem a bővülés záloga, a folyamatos megszorítás pedig zsákutca - mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnöke csütörtökön Budapesten, a szövetség városligeti nagygyűlésén.

Pataky Péter hangsúlyozta: május elseje azoknak a munkavállalóknak az ünnepe, akik "a hátukon viszik az országot", és megtermelik azt, amit mások el akarnak osztani.   A szövetség elnöke elmondta: az idei ünnep mottója, hogy új irány kell Európának és Magyarországnak. Hozzátette, az országban olyan munkahelyekre van szükség, ahol a munkavállalók nem kiszolgáltatottként, nem rabszolgaként, hanem a munkát elismerő környezetben, alkotó emberként vehetnek részt a munkában nap mint nap, olyan bérért, amiből el tudják tartani a családjukat.

Pataky Péter hangsúlyozta: Európa és Magyarország ki kell, hogy jöjjön a krízisből, és el kell érni, hogy valódi, minőségi munkahelyek legyenek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy azzal csábítanak Magyarországra munkáltatókat, befektetőket, hogy a bérek alacsonyak, és a munkajogi környezet miatt azt csinálhat a munkaadó a dolgozókkal, amit csak akar.  Kiemelte, hogy kellenek a befektetők és az új munkahelyek, de nem mindegy, hogy azok milyenek.  Elmondta: a valódi munkahelyek száma alig nő Magyarországon, míg az egyéb, statisztikát javító, rövid távú munkahelyekből - a kölcsönzöttől a közmunkáig - egyre több van. Pataky Péter szerint olyan munkahelyek kellenek, ahol elismerik a tisztességes munkát, ahol megfelelő a jövedelem. Közölte: meg kell szüntetni a milliós nagyságrendű dolgozói szegénységet, és olyan munkajogi viszonyokat kell teremteni, amelyek nem szolgáltatják ki a munkavállalókat a munkáltatóknak.  Új irány kell a szakszervezeteknek is, hogy hitelesen tudják képviselni, amit mondanak, és egyre több tagot számláljanak - mondta az MaSZSZ elnöke. 

Patrick Itschert, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárhelyettese kiemelte: május elsején a szolidaritást, a szakszervezeti mozgalom sikereit ünneplik, és hitet tesznek amellett is, hogy közösen dolgoznak a jövőbeli kihívások megoldásán. Európa-szerte sok a kihívás: csaknem 27 millióan vannak munka nélkül, és számuk nőtt az utóbbi években, ezenkívül 7,5 millió fiatalnak nincs munkája, és oktatásban, képzésben sem vesz részt - mondta.  Kifejtette, az unió 18 tagállamában alacsonyabbak a bérek, mint 5 éve - Magyarországon 12 százalékos ez a csökkenés -, 120 millió európai állampolgár szegénységben él vagy ki van téve a szegénység veszélyének.  Patrick Itschert is hangsúlyozta: a megszorítás nem működik, az európai polgárok sokat fizettek azért, hogy megmeneküljenek a bankok, hogy megmentsék az eurót, és az az orvosság, amit az európai vezetés "lenyomott a torkukon", nem működött. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az ETUC nem az Európai Unió intézményeit, hanem José Manuel Barroso bizottságát bírálja, és azt ahogyan a válságot - álláspontjuk szerint - félrekezelte.  Kitért arra is, hogy Magyarország 10 éve lett EU-tag egy kölcsönös sikertörténet reményében, azonban Magyarország lemaradása nőtt, csökkent a bruttó hazai termék - míg például Lengyelországban a magyarnál nagyobb mértékben bővült a gazdaság -, támadások érik a szólásszabadságot, és szerinte hiányzik a háromoldalú érdekegyeztetés.  "Ezért ne Magyarországot kárhoztassátok, hanem Orbán Viktor politikáját" - jelentette ki Patrick Itschert. 

Szólt arról is, hogy az ETUC más Európát szeretne, változást a politikában, új irányt, a megszorítások helyett beruházást a kutatásba, infrastruktúrába, közszolgáltatásokba, a bérfejlesztésbe, és fenntartható, biztonságos, minőségi munkahelyeket.   Május 25-én az európai parlamenti választásokon "ti szavazhattok erről az irányról, és arra szavazzatok, akik egy erős Európát akarnak, és befektetni a ti jövőtökbe" - emelte ki a főtitkárhelyettes.

A MaSZSZ nagygyűlésén a szövetség 62 tagszervezete és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagszervezetei is képviseltették magukat.
     

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.