Magyarország…teljesít?

Május elsejei felvonulás a Kádár-korszakban

Hol vannak már a régi szép idők, amikor Magyarország alkoholfogyasztásban világelső volt? Évente – a csecsemőket is beleszámítva – megittunk tizenegy liter tiszta szesznek megfelelő alkoholmennyiséget. A rendszerváltás után lecsúsztunk a dobogó legfelső fokáról, majd a másodikról, harmadikról is. Kétezer körül már csak az ötödik helyen szerénykedtünk. Akkor a hazafias érzelmű, jó torkú magyarok egy csoportja drámai felhívást intézett a magyar néphez: oly kevésben vagyunk a világ legjobbjai között. Ne hagyjuk veszni eredményeinket! Igyunk a felemelkedésért, igyunk a vezetés visszaszerzéséért.

Mostanra tudjuk, pusztába kiáltott szó volt. Tavaly azt a szégyent is megéltük, hogy egy felmérés szerint már az első ötvenben sem vagyunk. A Quartz internetes portál rangsora szerint legtöbbet a dél-koraiak isznak, heti 13,7 felest. Másodikok az oroszok 6,3-al, harmadikok a fülöp-szigetiek 5,4-gyel. Az első tízben szerepel még Thaiföld, Japán, Bulgária, Ukrajna, Szlovákia, Brazília, USA. A magyarok sehol. Mi lett velünk? Elfelejtettünk inni? Erősebb lett a pálinka? Vagy annyira vizezik a bort, hogy fröccsként sem értelmezhető?

Nem, nem, nem, csak a fizetésünk lett kevesebb és a jövedéki adó több. Magyarán szólva: anyagi gondok miatt nem tudjuk hazafias kötelességünknek teljesíteni, régi dicsőségünket visszainni. Ha kevés a fizetés, akkor Magyarország jobban teljesít? A magyar állampolgár teljesítene, vedelne, de az állam cserbenhagyja. Nem biztosítja a kiemelkedő eredmények eléréséhez szükséges feltételeket. Inkább rezsit csökkent, árfolyamgátat épít, meg stadionokat. Ivásban már voltunk elsők…, és fociban?

Jobban teljesít az ország, amikor arról olvashatunk, hogy a Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján tavaly három helyet rontottunk?...

Jobban teljesít, amikor a Nielsen fogyasztói indexe alapján kies hazánk az utolsó? A cég hatvan országot vizsgált meg. Magyarország negyvenöt pontot kapott. Az EU átlag hetvennégy…

Jobban teljesít, amikor a magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása ellenére még több az államadósságunk?

Az ivás legyen állami feladat. Ebben legalább gyors siker érhető el, mert a siker úgy kell nekünk, mint egy falat (folyékony) kenyér.

                                                                                       Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.