A magyarok nyilaitól ments meg Uram!

A világrekorder

A magyar kalandozások idején a nyugatiak így könyörögtek félelmükben az égiekhez.  A 900-as évek elején született modenai himnusz a portyázó magyaroktól való rettegést tükrözi.  Ma sem lehet nyugtuk az ellenségeinknek. Pláne, ha ez a fegyver a hajdúnánási Mónus József többszörös világrekorder, tradicionális távlövő íjász kezében van.

Törökországban, Gümüşhaciköyben megrendezett 3. Nemzetközi Tradicionális Íjászati Fesztivál keretében megtartott török nyílt íjászbajnokságon az 50 fontnyira korlátozott húzóerejű távlövési versenyszámban Mónus József újabb világcsúccsal győzött.

2014. június 21-én megrendezett tradicionális íjászversenyen 12 ország 421 íjász versenyzője méretette meg magát. A résztvevő országok Törökország, Bulgária, Kína, Anglia, Németország, Görögország, Magyarország, Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Pakisztán és Malajzia. A népes mezőnyben Mónus József, a Magyar Turán Szövetség tagja saját készítésű íjjal és vesszőkkel 474 méteres távlövési világrekordot állított fel, ezzel kategóriájában megnyerte a világversenyt. Mónus József a világ eddigi legjobb lövőjét most több mint 90 méterrel győzte le.

 A sajtótájékoztatón Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere gratulált Mónus Józsefnek, aki évek óta világcsúcsokat ér el a tradicionális távlövő íjászatban.

Persze a sikert nem adják ingyen. Az ára több éves állandó munka, és kitartás. Az íjász rekorder, amikor nem versenyzik, naponta 500 nyilat lő ki a különleges, maga készítette íjaival. 

Nagyobb versenyre készülve akár 1000 nyilat is kilő.

A lövéseknél három feltételnek kell teljesülnie, - vélekedik a hajdúnánási íjász.

A legjobb íjjal és nyílvesszővel kell rendelkezni, valamint az íjásznak is a lehető legtöbbet kell kihoznia magából. Mindezen kívül lélektanilag egy olyan helyzetbe kell kerülnie a lövőnek, hogy feltétel nélkül akarja a győzelmet. Mónus már a jövőbe tekint, hiszen az elkövetkezendő 40 napban Kínába, Belső-Mongóliába, Törökországba, Amerikába és Dél-Koreába utazik. Itt mérkőzik meg a világ legjobb íjászaival.

Gratulálunk, és további szép sikereket kívánunk!

dalnoky

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.