Magyar szív, méltó szépségtapasz – legyőztük a románokat

Nadine összesen hét gólt dobott a meccsen

A középdöntőben szerénykedő magyar válogatott Schatzl Nadine ihletett estéje révén legyőzte Románia csapatát. Bár örök riválisunk nemzeti csapatának világsztárja, Neagu fáradtan kézilabdázott, a magyar lányok jobban küzdöttek, s megérdemelten nyertek kettő góllal.

Magyarország kiválasztott hölgyei kifejezetten gyenge Európa-bajnoki szereplés után készülnek utolsó megmérettetésükre. A csoportkörben megrázó vereséggel indítottak, majd a szerbek elleni, mondhatni, álomgyőzelmet a világbajnok hollandok ellen elszenvedett kudarc homályosította. A középdöntőbe pont nélkül jutott az Elek-Danyi-csapat, Németország ellen pedig vesztes meccsel kezdtük a pontvadászatot. A Romániával szembeni összecsapás gyakorlatilag, pusztán presztízscsata maradt.

Még a meccs előtt alapos kavarodás történt a Kovacsics Anikóék keretében. Irányítóposzton Lakatos Rita helyére érkezett Tóth Eszter, azonban egészségügyi okoknál fogva vissza kellett hívni a „hadba lépők” közé Lakatost. Tervben volt, hogy beálló pozícióban Pásztor Noémi is pályára lép, Lakatosék cseréje miatt azonban ez meghiúsult.

A csapat tehát eredeti felállásban állt ki Deduék ellen. Motiváltan kezdte a mérkőzést a magyar válogatott. Különösen a szélsők játszottak eredményesen, Lukács Viktória jobbról, Schatzl Nadine balról hamar meg is szerezte első találatát. A románok világsztár átlövője, Cristina Neagu nem mozgott kifejezetten aktívan, s játéka jól olvashatónak bizonyult a magyar lányok számára. Helyette a falban tevékenykedő Ostase igyekezett átvenni a terheket, ám egyelőre csupán zárkózásra futotta. Bő tíz perc elteltével Lukács jóvoltából már három gólra duzzadt a magyar előny. A Győr jobbszélsőjét követve, balról Schatzl is eredményes volt, Ostase góljára válaszolva. A lendület hirtelen alábbhagyott, Bíró Blanka kapujának előterében pedig egyre több szabad terület maradt a románoknak. Megszaporodtak az eladott labdák, az elkapkodott, befejezésig el sem jutó támadások során elszórt passzok. A jobbszélen teljesen egyedül tevékenykedő Seraficeanu kétszer egymás után is átejtette a labdát Bíró fölött. A félidő záró perceiben Ostase megfordította az állást, Dedu pedig ihletett pillanatokat élt át a kapuban, a szünetben 14-13-mas román vezetés állt az eredményjelzőn.

A beforduló Ostase találatával kettő gólra nőtt a román előny, de Háfra Noémi bombájával zárkózni tudtunk. A torna eddigi mérkőzésein bizonytalankodó Lakatos most magára talált és igen nagy hasznára vált a csapatnak, a fiatal irányító kiegyenlített. A rutinos Szöllősi-Zácsik Szandra betörése, majd Schatzl szinte lehetetlen szögből bevágott gólja után újra kettővel vezettünk. Először a mérkőzésen, Neagu hetesénél kapuba állt Szikora Melinda, aki méltó beköszönőképp hárította a büntetőt. Folytatódott a kiélezett csata. A Neagu – Ostase-páros eredményes bejátszása után egyenlítettek a románok, de Lakatosnak erre is volt felelete. Az ifjú titán az 58. percben pedig el is döntötte a találkozót, miután egy gyengére sikerült lövés a megzavarodott Dedu mellett bepattant a hálóba. A végeredményt Szöllősi-Zácsik gólja, majd Buceschi hetese állította be: 26-24 Magyarország javára.

A mérkőzésen kiemelkedő teljesítményt nyújtó Schatzl Nadine, aki a balszélen brillírozott és falban is nagy szerepet vállalt, 7 gólt szerzett, Lakatos Rita pedig 5-nél állt meg. A két pont megvan, hiába, nincs kimondottan nagy tétje már, mégis komoly presztízsdiadalt arattunk, hiszen örök riválisunkat múltuk felül.

A hölgyekre egyetlen feladat vár még. Pályára lépni az Európa-bajnoki győzelemre magasan esélyes Norvégia ellen. Bár, az esélytelenek nyugalmával futhatunk ki az öltözőből, a norvégok nem lesznek teljesen ismeretlenek, hiszen több játékosuk, például a világ két legjobbjának számító Nora Mörk és Stine Oftedal is játszott itthon, vagy jelenleg is Magyarországon kézilabdázik.

Barna Marci

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.