Macska a betonban: film születik

A bajkeverő macska

Lapunk kiadója, a DISZ-egyesület filmkészítésbe fogott. Az egyesület tagja, Deák (Dalnoky) Ferenc: Homokkerti capriccio c. könyve részleteinek felhasználásával, Macska a betonban címmel egyórás áldokumentum filmvígjáték forgatásának előkészületei folynak.

Az alkotás szinopszisa szerint Nagyhegyesen (ahol az események zajlani fognak) 1962-ben gázkitörés történt. A több napig tomboló tűzet végül sikerült elfojtani, de azóta a faluban megszaporodtak a nehezen magyarázható dolgok. Itt él az ötvenöt éves Szabó János. Egy helyi mezőgazdasági vállalkozónál dolgozik, gondozza a kertet, és néha eljár ultizni a helyi kocsmába. Szabó Jánosnak akad egy furcsa hobbija. Szabadidejében macska etológiával foglalkozik. Megfigyelte, hogy a kitörés óta számtalan macska a normálistól eltérően kezdett viselkedni, és ezek gazdáival is mindig történik valami izgalmas. A falu macskáinak megismerésén keresztül a néző vidám történetek sorozatába fog belecsöppenni.

A film állami pénz nélkül, támogatások, adományok útján lesz finanszírozva, elkészítve. A szűk költségvetés szerint az alkotás körülbelül másfél millió forintból valósítható meg. A pénz kétharmada összegyűlt, vagy komoly ígéret van utalására. A film készítői a hiányzó összeg megszerzésére két hónapot adtak maguknak. A forgatást a nyáron szeretnék megkezdeni. Az alkotásban résztvevők amatőr színészek, leginkább Nagyhegyes lakói közül kerülnek ki. Jakab Attila operatőrrel és stábjával rövidesen megtörténik a szerződéskötés, így a film megvalósításának egyik legfontosabb „szereplői” biztosítottak lesznek. A forgatókönyvet Deák (Dalnoky) Ferenc írja, egyben rendezője is a filmnek. A filmbiztosi munkák (gyártásvezető, procuder, stb.) végzője Somogyi Ferenc.

Egyik filmkészítőnek sincs filmes múltja. Tulajdonképpen a nulláról indulva próbálnak maradandót alkotni. A forgatás ettől válik igazán izgalmassá.

A film munkálatainak pillanatnyi állásáról magazinunkban rendszeresen beszámolunk.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.