LMP: a Ptk-ban tiltsák azokat a devizahiteleket, amelyeket más pénznemben fizetnek

  Budapest, 2014. január 10., péntek (MTI) - Az LMP frakció napokon belül javaslatot nyújt be a parlamentnek annak érdekében, hogy a hamarosan életbe lépő új polgári törvénykönyvben (Ptk.) tiltsák meg azokat a devizahitel szerződéseket, amelyek nem abban a pénznemben tartják nyilván a tartozásokat, mint amiben azokat fizetik - jelentette be pénteki, Róna Péter közgazdásszal közös sajtótájékoztatóján Schiffer András.

 

    Az LMP társelnöke azt mondta, hogy a jogszabályt egy korábban már benyújtott, de akkor elutasított javaslatuk részeként adják majd be. A korábbi indítvány szerint a bíróságoknak minden eléjük került devizaalapú hitelszerződést teljes terjedelmében át kellene vizsgálniuk, jogerős bírósági ítélet hiányában senkit sem lehetne kilakoltatni, és a bankok sem adhatnák el követeléseiket a végrehajtó cégeknek.

    A Kúria devizahitelesek ügyében meghozott, december végén ismertetett jogegységi határozata nem terjed ki arra, hogy a hitelintézeti törvény alapján a bankoknak vizsgálniuk kellett volna, a hitelfelvevők képesek-e törleszteni az adósságukat - jelentette ki. Emiatt viszont fennáll annak a lehetősége, hogy ezek a szerződéstípusok a hitelintézeti törvénybe ütköznek - hangsúlyozta. 

    Róna Péter, az LMP programtanácsának elnöke azt emelte ki, hogy a hitelintézményekre nem a polgári törvénykönyv, hanem a hitelintézeti törvény vonatkozik. A közgazdász arra is kitért, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságnak pénteki ülésén "jelentős konszenzus" alakult ki abban, hogy az MNB kis- és közepes vállalkozások számára készített növekedési hitelprogramja "nagyon komoly veszélyeket tartalmaz a nemzetgazdaság számára". Megjegyezte, hogy a program 2000 milliárd forintos keretről szól, miközben a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak nincs ilyen "felszívóképessége", ezért viszont egy óriási mennyiségű rossz hitelállomány jöhet létre. A felügyelőbizottsági tag megjegyezte, hogy a program kommunikációs programjának keretében hatmilliárd forintot kívánnak elkölteni. A testület ezért arra kérte a bank vezetőségét, hogy "ezt az egész témakört gondolja újra" - mondta.MTI 2014. január 10., péntek 16:43
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.