Liverpooli legenda: John Lennon 80!

Lennon egyik utolsó felvétele

Mit jelent a beat-rock? Mit jelent a Woodstock-kor? Miért jelentős a „Tegnap” fájdalma? Egyetlen mindenek felett álló név ad választ megannyi kérdésre: John Lennon. Október 9-én lenne 80 esztendős.

Amikor azt énekelte, képzeljük el, hogy nem létezik a Menny, talán egy különleges kor emberével szerette volna megértetni, miért is oly fontos a földi béke. Manapság az Égi ország egyik tanúsága maga a dal szerzője. Hiszen John Lennon bizonyosan ott él fent, mert nem lehet elfeledni, nem halhat meg. Már az égi húrokat pengetik George Harrisonnal, idelent pedig Paul McCartney és Ringo Starr büszkén emlékeznek a Vízöntő korára és az akkor alkotott közös szerzeményekre, hiába az érzelmi összeférhetetlenség és a későbbi „szólókonfliktusok”. Merthogy John Lennon a 60-70-es évek zenéjének egyik, legmeghatározóbb stílusú alkotója és előadója volt zenekari tagként és önállóan is. Érdekesség, hogy a később ikonikussá nőtt Rolling Stones egyik első slágere, az I Wanna Be Your Man is John és McCartney közös szerzeménye. Az r&b, illetve rock and roll indíttatású dalok jelentősége nem csupán hangszerelésük tökéletességében nyilvánult meg, hanem a lázadó ifjúság globálisan egyre terjedő szubkultúrájának alapjává vált. A 60-as esztendők különlegesen „színes” nézeteit meghatározták a különböző kábítószerek, amelyek hatásaként a vallás és a politika is rendkívül szokatlan kontextust kapott. A szabadosságot egyre magáévá tévő nyugati társadalom élére állva Lennon egy interjúban kijelentette: „a Beatles népszerűbb, mint Jézus.” Könnyen lehet, hogy ez épp akkor, épp ott valós meglátáson alapult, radikális elveket valló körökben mégis nagy port kavart a nem hétköznapi gondolat. Az együttes és Lennon dalai tiltólistára kerültek, a Ku-Klux-Klán előszeretettel produkált lemezekből felépített rituális tábortüzeket, és a közvélemény is kettéoszlott, ebben pedig nagyban közrejátszott a művek nyíltan felvállalt politikai töltete. A zenész aztán nyilvános bocsánatkérésre kényszerült. 

Hiába a botrány, a csapat újra összeállt. Menedzserük halála és pénzügyi nehézségek miatt azonban mindössze 1969-ig tudták összetartani az együttest, végül 1970-ben feloszlottak John Lennon pedig szólókarrierbe kezdett, ezúttal már felesége, Yoko Ono támogatásával. Őszinte, nyers, politikailag és különböző radikális nézetekkel bőségesen telített gondolkodása immár gyakorlatilag hivatalosan is a lázadás élharcos személyiségével párosult és azonosult. Legsikeresebb szólóalbuma, az Imagine 1971-ben jelent meg, amelynek címadó slágere a világbéke himnuszává vált. Innentől még 6 lemeze jelent meg, az utolsó posztumusz. Yoko Ono valamennyi alkotásban szerepet vállalt. 

Mark Chapman 1980. december 8-án lőtte le Lennont. A New Yorkban álló Dakota-ház előtti gyilkosság a század egyik leghíresebb bűnténye, melynek rejtélyességét fokozza Chapman mentális állapota, a Zabhegyező jelentősége és az indíték. Ahogyan a mondás tartja, csak az hal meg, akit elfelejtenek. A Beatles ikonját azonban lehetetlen elfelejteni, hiszen élete és munkássága örökre meghatározta a zene és a közélet kapcsolatát. Hogyha pedig valaki egy kerek szemüveget lát, a mai napig, járjon bárhol a földön, még mindig John Lennon arca jut eszébe.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.