Kósa Lajos: 1848-hoz képest semmi nem változott

Debrecen, 2014. március 15., szombat (MTI) - Kósa Lajos szerint, ami a lényeget illeti, semmi nem változott: 1848-ban ugyanúgy a nemzeti érdekek hívei álltak szemben az idegen érdekek kiszolgálóval, mint ma. Debrecen polgármestere a Református Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál egybegyűlt több száz fős hallgatóságának azt mondta: ma is olyan felelős parlament és felelős kormány kell, amelynek a magyar családok a legfontosabbak.

„A magyar függetlenség nem eladó, a magyar szabadság nem eladó, mert Magyarország nem eladó” - mondta, hozzátéve: nem engedünk a '48-ból, nem engedjük, hogy Magyarországon az idegen érdekek fontosabbak legyenek a nemzeti érdekeknél.

„Ez itt a mi hazánk, és ebben az országban a magyarok a legfontosabbak” - tette hozzá Kósa Lajos, megjegyezve: vannak, akik ezt nem értik, akiknek „az üzlet az elsődleges, a haszon, az osztrák bankbetét, az afrikai útlevél”.

Kósa Lajos szerint „a mammon bálványimádói” csak azért beszélnek szabadságról és függetlenségről, hogy még több pénzhez jussanak. Emlékeztetett arra, egyesek milyen felháborodottan tiltakoztak, amikor Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól, mondván, „megisszuk a levét, ha a kormány ujjat húz az oroszokkal”. Most ugyanazok azért tiltakoznak, mert az oroszok bővíthetik az általuk épített paksi atomerőművet, „és nem értik, láthatóan tényleg nem értik, hogy a kormányt mindkét esetben ugyanaz a szándék vezette: a magyar nemzeti érdek képviselete” - közölte Kósa Lajos.

Debrecen polgármestere a továbbiakban arról beszélt, hogy a magyaroknak idegen segítség nélkül, a maguk erejéből sikerült kijönniük a gazdasági válságból, „abból a rettentő nagy gödörből, amibe a korábbi kormány taszította az országot”.

Semmi kedvünk visszamenni, mert nem az a fontos, hogy „mit szeretne a Világbank, hanem az, hogy mit kíván a magyar nemzet” - fogalmazott.

Kósa Lajos szerint nekünk olyan nemzeti bankra van szükségünk, amely a nemzetet szolgálja és nem a nemzetközi tőkét, s ha kell, csökkenti, ha pedig kell, akkor növeli a kamatot. Olyan kormány kell, amely nem engedi, hogy megsarcolják a háztartásokat, és azok magasabb áram- vagy gázdíjat fizessenek, mint az osztrákok, a franciák, s olyan kormány, amely nem feledkezik meg az államhatárokon túl élő magyarokról.

„Olyan kormány kell, ami a nemzeté” - mutatott rá a Fidesz ügyvezető alelnöke, s kijelentette: „nekünk ma is fontos a sajtó szabadsága, ami mindenekelőtt a választás szabadsága. Igenis fontos, hogy egyaránt lehessen a Hír TV-ből és az ATV-ből is tájékozódni”.

„Nekünk, magyaroknak ma is fontos, hogy legyen béke, szabadság, egyetértés” - tette hozzá Debrecen polgármestere, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „ez a nép, amely oly sokat szenvedett a szabadságért, oly sokat küzdött már azért, hogy saját hazája, otthona legyen, most is a nemzet érdekeit képviselő, felelős magyar politikát választja majd”.

Kósa Lajos beszéde és az ünnepi műsor után az önkormányzat, a pártok, a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.