Költészet Napja a Plazaban

Április 11. a Költészet Napja. 1905-ben ezen a napon született József Attila. 1964 óta a vers ünnepe e jeles dátum. Könyvbarátok és irodalomkedvelők számtalan módon emlékeznek a nagy költőre és a magyar lírára.

Szombaton a Nyitott Mikrofon kezdeményezés részeként, a Kapcsolat Club szerveztésében magazinunk, a Díszpolgár is kitelepült a Debrecen Plazaba. Az egyik üresen álló földszinti helyiségben rendezkedtünk be. Társszervezőkkel együtt ide invitáltuk be a bevásárló centrumba látogatókat, hogy irodalomról beszélgessünk, verseljünk, idézeteinket, kedvenc verssorainkat a falra írva ünnepeljük a jeles napot.

Jöttek is szép számmal. A fiatalabbak kevésbé voltak „képben”, csak tájékoztatásunk után rémlett nekik április 11. irodalmi jelentősége. Három barátnő mindenképpen kivétel. Fogták a tollakat, s mindegyikőjük kedvenc költeményét írta fel a falra. Két idősebb hölgy gyermekverseket (Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes) szavalt. Valószínűleg unokáiknak mondogathatták az utóbbi években, kérésünkre azért jutottak ezek eszükbe. Egy fiatal fiú Szabad Keresztyénnek vallotta magát. Ő Istent kutatta, de azért betért a helyiségbe. Könyveket lapozgatva rátalált egy Jézust dicsérő sorra, mire megjegyezte, hogy érdemes volt betérni, mert Jézus Krisztust még itt is megtalálta. Néhány perccel később hozta haverját is, aki azonban kijelentette: nem olvas könyveket, nincs kedves költeménye, ő csak facebookozni szeret. Sokan kitértek mikrofonunk elől, nem álltak meg és nem tértek be egy percre sem. Kár, pedig szívesen meghallgattuk volna őket is.

Hasonló történetekből még jó néhány említhető lehetne. Kitelepülésünk azonban célt ért. Megszólaltattuk, megverseltettük a látogatókat, s egyben újságunkat is népszerűsítettük.

S.F.

Képgaléria ITT

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.