KLIK-klikk - Becsapták a tanárokat

A pedagógus panaszáradatot megelégelve Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megszüntetésére tett javaslatot. A szakszervezeti vezető semmi mást nem tett, minthogy napvilágra hozta a pedagógusoknak a KLIK-kel kapcsolatos véleményét, követelését. Azért ő, mert az oktatás irányítására hivatott szervezetek (KLIK, tankerületek) megtiltották a tanároknak, hogy iskolai ügyekben nyilatkozzanak.

A KLIK működése maga a rémálom, törvényesített ámokfutás. Mulasztásaiknak, késedelmeiknek garmadája borzolja a pedagógusok, a munkaterhek szeptemberi jelentős növelése miatti nem csillapuló rossz kedvét. Miskolcon a KLIK-nek sikerült tovább rontania a tanerők hangulatát. A fenntartó ellen többrendbeli közokirat-hamisítás bűncselekménye a gyanú.

A tanév elején a pedagógusok új munkaszerződést kaptak. Hiába rendelkeztek - akár - több diplomával, több évtizedes szakmai gyakorlattal, mindenkit a pedagógus I. kategóriába soroltak, ami sokaknál fizetéscsökkenést jelentett, az erkölcsi kárról nem is beszélve. Az előnytelen szerződést számtalan tanár aláíratlanul adta vissza, megalázónak tartva azt. Később mégis szignójukkal látták el. Nem önszántukból tették. A szerződés tartalmával kapcsolatban nem változott a véleményük, azonban az ágálók „meggyőzésére” „fentről” burkoltabb, nyíltabb formában, pressziót alkalmaztak: „Ha nem írják alá, akkor…, és ugye az erősebb kutya…

Miskolcon nem elég, hogy az oktatók elszenvedték e mizériát, a KLIK újabb meglepetést tartogatott a számukra. Eddig hatvan-hetven pedagógus jelezte az aláírt és a visszakapott példány közötti különbözőséget. A KLIK-nél valaki kicserélte a szerződések első lapját (a másodikon kellett aláírni). Ezen az oldalon rögzítették a fizetési kategóriát és a bérbesorolást. A tudtukon kívüli csere miatt a tanárok számlájára kevesebb bért utaltak. Volt, akinek harmincezerrel is „rövidebb” lett a fizetése, mint amennyit a munkaszerződésen aláírt. A tanárok által elfogadott okiraton szereplő egyetemi végzettség helyett a kicserélt iratokon már csak főiskolai végzettségre érvényes bérbesorolás szerepelt.

Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el. Egyelőre azt kívánják tisztázni, hogy hol és kinek az utasításaira cserélték ki a szerződés első oldalát.

Felvetődik a kérdés: csak egyedi (miskolci) esetről van szó, vagy máshol is megtörtént? Információk szerint a debreceni általános iskolákban pénteken lázas munkaszerződés nyomtatás kezdődött. Véletlen az egybeesés, vagy hamis az információ?

Az ügyben a KLIK hallgat. Mint mindig.

                                                                                     Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.