A kiszáradó Fancsika

Fancsika II. - szomorú látvány

Fancsika víztározói lehangoló látványt nyújtanak. A tavakban alig van víz, sőt a környéken a Bodzás-, Halápi és a Szentanna-tó csontszáraz, a Hármashegyi tóban körülbelül ötven centis a víz, mint ahogy a Vekeriben sem több.

A Fancsika víztározóin csak valamivel jobb a helyzet. Még van bennük víz. Igaz, nagyon kevés. Csak a gátak környékén csillog összefüggő víztükör. A meder iszapja, homokja kiszáradt, a növények összeaszalódtak a szikkadt tófenéken. A kettes tározó vízmentes részén jól láthatók a valamikori telepített erdők sorban ültetett, megnőtt majd kivágott fáinak csonkjai. A tuskók miatt a tavon horgászók sokat bosszankodtak, hiszen többségük nem ismerte az akadályokat. Érdemes lenne néhány facsonkot megvizsgálni: az évek folyamán vajon hány horog és ólom akadt testükbe? A pecások mégis szívesen horgásszák az akadós részt, mert a tó ott adja a legjobb halakat: tízkilós amurokat, ötkilós csukákat.

Az utóbbi években állandósult az alacsony vízszint. 2012 őszén, telén kritikusan alacsony vízállás miatt a megyei horgász szövetség horgászati tilalmat rendelt el. Kímélni próbálták a halállományt. Idén annyira reménytelenül alakult a tározók szintje, hogy elmaradt az éves haltelepítés. A horgászoknak inkább ajánlották a Keleti-főcsatornát, vagy a Látóképi víztározót. Javasolták az azokra a vizekre történő területi jegy vásárlását. Persze, akik ragaszkodtak a Fancsikához, azok oda válthatták meg fogási jogosultságukat. Dr. Veres Ferenc, a megyei horgász szövetség elnöke egy megyei internetes portálnak nyilatkozva elmondta, hogy vizet nem tudnak varázsolni a tavakba. Ha a tavak vízszintje tovább csökken, akkor megtiltják a horgászatot. Erre csak a következő évben kerülhet sor, mert az éves jegyet váltó horgászok december 31-ig jogosultak horgászni a vizeken. Januártól kíméleti zónává minősítenék a Fancsikát.

A Fancsikához hű, kitartó sporttársak nem biztos, hogy hasznára válnak a leszűkült vízterületre zsúfolódott vízi világnak. A kialakult vízhelyzet segít a tó megmaradt halállományának lerablására. Kevesebb vízben kevesebb az élelem, a halak pedig éhesek. Mindenre kapnak, amit ehetőnek vélnek. Ha a horgászok szabályos módon áztatják zsinórjaikat, akkor is gazdag zsákmányra tehetnek szert. A rosszban sántikálók egy éjszaka könnyedén lehalászhatják (vagy már meg is történt) a maradék vizet, s elviszik azt a keveset is, amennyi eddig kibírta az extrém körülményeket. Ha nem a sporik horgán, vagy orvhalászok halójában végzik, akkor vesztüket a hideg tél fogja okozni. A sekély víz gyorsan, fenékig befagy, megfojtva minden élőlényt.

Az alacsony szint nemcsak a vízben élők életét veszélyezteti, hanem az Erdőspuszták minden két- és négylábú állatéit is. A megfogyatkozott vizek partján rengeteg állat és madár lábnyoma. Szomjoltási lehetőségük néhány helyre korlátozódott. A gázlómadarak a szárazon keresik táplálékukat. Szárcsák, récék, lilikek szikkadt mederfenéken kutatnak ennivaló után. Mi lesz velük víz nélkül?

A tavalyi év tűrhetőként vonult be a tavak történelmébe, azonban a téli és tavaszi kevés csapadék előrevetítette egy újabb abnormális szintcsökkenés valószínűségét. A prognózisnak a nyáron egyértelmű jelei mutatkoztak, őszre pedig katasztrofálissá vált a helyzet. A nyár hiába bizonyult az átlagnál csapadékosabbnak, melyet tetézett a szeptemberi kiadós esőzés, az utóbbi évek aszályos időjárása miatt a föld vízkészlete jelentős mértékben megcsappant, melyet a bőségesebb égi áldás nem pótolhatta.

Hosszú hónapok óta száraz a tavakat tápláló Cserei-ér. Néhány éve még a kisvasút és a 48-as út hídjai közötti szakaszán sügérek ostromolták a felkínált csalikat. Most meg „száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol”.

A fancsikai víztározókat a hetvenes években a felszíni vizek összegyűjtésére, megtartására alakították ki. A környék vizenyős talaja, belvizei indokolták a beruházást. Már a tervezésnél számoltak ciklikus kiszáradásukkal, de arra álmukban sem gondoltak, hogy ez majdnem minden évben megtörténik. A katasztrofális vízállásban többnyire az időjárás a „ludas”, de 2012-ben felelőtlen vízgazdálkodás (indokolatlanul engedték le a tárolt vizet) is hozzájárult a szélsőséges apadás kialakulásához.

Terv szintjén körvonalazódik a tavak vízutánpótlásának megoldása. A megoldástervezet a víztározók és környezetének kiszáradását hivatott megelőzni. A Tiszából vezetnék a vizet a tavakba. Az részletkérdés, valamint anyagiak függvénye, a folyó vizét hogyan juttatnák az Erdőspusztára.

Környezetvédelmi szakemberek egy része ellenzi a megoldást. Szerintük az idegen víz megbonthatja, felboríthatja a víztározók ökológiai egyensúlyát. Mások szerint ez lenne a kisebbik rossz. Fontosabb a környék vízháztartásának stabilizálása, az élő környezet kiszáradásának megakadályozása.

Mostanság katasztrófaturisták látogatják a Fancsikát. Fényképezőgépeiket kattogtatják, szörnyülködnek egy sort, majd kocsiba vágják magukat és elhajtanak. Talán általuk is ismertebbé válhat a tározók áldatlan vízállapota, végre történhet valami jó is. Vagy csak merő képzelgés, s minden marad a régiben?

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.