Kirándulás Görögországba (új, rövidebb útvonalon)

Nagyszalonta is megér néhány órát

A családi tanács arról döntött, hogy több év után ismét Görögországba utazunk. Az elindulás előtt riasztó hírek keringtek a röszkei határátkelőhelyen való több órás várakozásról, a Belgrádon keresztül vezető autópályán, vagy a körgyűrűn időnként szintén órákra feltorlódó autókról, amelyen a tiszaszigeti, vagy tompai (estleg ásotthalmi) határátkelés sem segít.

Mit tesz ilyenkor a modern, internetet használó ember. A maps.google.hu oldalon alternatív útvonalakat keres. Itt találtam meg a Nagyvárad-Arad-Temesvár-Vrsac-Smederevo (Szendrő)-Nis-Thesszaloniki útvonalat, ami – és itt ért a meglepetés – időben ugyanannyi, mint a „hagyományos” Békéscsaba-Szeged-Belgrád-Nis útvonal, azaz 15 óra annak kockázata nélkül, hogy éppen érkezésünk idején mennyi Németországból Törökországba tartó vendégmunkás várakozik Röszkénél. Egyeztettem néhány Európa-járó barátommal, akik óva intettek az alternatív útvonalválasztástól a rossz utak és a sok lakott terület miatt. Miután az előző napokban gyakran négyórás várakozások voltak Röszkénél úgy döntöttem, belevágok a kalandba. Nem bántam meg!

Az ártándi határátkelés néhány perc és rendkívül barátságos volt a határőrökkel. Nagyváradot, Szent László városát délről kerültem meg, és rátértem az aradi útra. Itt ért az első meglepetés, rendkívül jó minőségű út fogadott, amelyet össze sem lehet hasonlítani a sok helyen riasztó állapotban lévő, Debrecen és Szeged közötti 47-es úttal. A románok sokkal több gondot és pénzt fordítanak alsóbbrendű útjaikra.

Történelmi, irodalmi nevezetességeket érintettem útközben. Nagyszalontát, Arany János szülővárosát, Aradot, a 13 vértanú helyszínét, Temesvárt, Dózsa György kivégzésének  helyszínét. Bementem a városközpontokba is, hogy megnézzem, mennyire vannak felújítva a centrumok – fel vannak újítva - de így is jó tempóban haladtam. A román-szerb határ néhány perc volt, majd a régi határvidéken autóztam Szendrőig (Smederevo), Kinizsi Pál halálának helyszínéig (az ostromnál vesztette életét). Így jóval Belgrád alatt értem a Nisi autópályára.

Mindenkinek javaslom ezt az útvonalat, mivel időben ugyanannyi, mint a röszkei határátkeléssel, de távolságban 130 km-rel rövidebb, és Szendrőig csak a néhány eurós román úthasználati díjat kell fizetni, így a magyar (teljesen) és a szerb pályadíj egy része megtakarítható.

Dobrossy István

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.