Kincsvadász mágnesek

Nem nagy cucc, de hasznot hozhat

Mostanság már hétszázezren választják a vízpartot, ülnek botjaik mellett és várják a kapást. Kellemes kikapcsolódás, egyben sport. A friss levegő, a madárcsicsergés, a csönd megfizethetetlen.

A horgász remek pillanatokat élhet át. Most nem is feltétlenül egy-egy nagyobb hal megakasztására, fárasztására érdemes gondolni. A cikk írójával is megtörtént, hogy a kukoricásból tőle tíz méterre kiváltó őz békésen legelészett, majd vissza. Vagy a cipőn keresztül tekergőző sikló, vízszélen három méterre legelésző teknős.

Mostani írásunk azonban másfajta horgászattal foglalkozik. Ez a mágneses pecázás. A mágnes nem egy új csali, nem is az azt váltó stimulátor, főleg nem pikkelyesek fogásmennyiségét növelő rezonancia eszköz.

A mágnes horgászat az vizek aljának mágnessel történő átkutatása. Az új hobbinak rövid időn belül több ezren kezdtek hódolni. A szerelék egyszerű. Kell hozzá egy extra erős mágnes, húsz-harminc méter kötél és egy elakadást gátló kúp. A mágneseken egy gyűrű található, aminek segítségével a mágnes a kötélhez rögzíthető. A mágnesek anyaga NdFeB (Neodymium Magnets), aminek a mágneses ereje extra nagy. Kis méretük ellenére még nagyon nehéz tárgyakat is képesek magukhoz vonzani és megtartani. A szerelés egy-két perc, és már akcióra kész állapotba is kerül. Ez egy remek vízparti elfoglaltság, ami kikapcsolódás, kaland és jó móka egyben.

Ezután jön az izgalom, élvezet. Minden dobás meglepetést szerezhet. A kivételes erejű mágnesek nagyobb méretű tárgyakat is képesek a felszínre hozni. Azért egy vízbe merült bicikli kiráncigálása felér egy húszkilós harcsa fárasztással.

A kincsvadászoknak a honi vizekben sikerült már fegyvereket, széfeket, biciklit, mobilt, érméket, bevásárlókosarat, jelzőtáblát, távcsövet, de még egy autó hátsó részét is megtalálni. Sőt egy horgász a Dunából egy komplett motorkerékpárt húzott partra.

A speciális pecásoknak nem mindegy, hol horgásznak. Településektől távol a fémek mágnesre akadásának kisebb az esélye. A komoly „kapásra” számítók forráskutatást is végeznek. A „meghorgászandó” vízszakasz történetének járnak utána, így nagyobb valószínűséggel találhatnak értékeket. Mondjuk Attila hun király hármas koporsóját.

A hobbi hozzájárul a környezetvédelemhez. A szennyezett vízmedrek fémhulladékát távolítják el, hozzájárulva a víz tisztaságának javulásához.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.