Kézilabda: folytatjuk?

Borgyos Panna küzd a balatoniakkal  Fotó: DVSC Kézilabda

A Magyar Kézilabda Szövetség április 9-én közölt határozata alapján a sportág „minden sorozata” befejezettnek tekintendő. Az idő előtti szezonzárásnak a női elsőosztályban akadtak kisebb-nagyobb kérdőjelei, melyek a játékosok és szurkolók körében egyaránt visszhangot váltottak ki.

Bajnokot nem avattak, bár úgy tűnt, nyugaton a helyzet változatlan és a Siófok nyomása ellenére a Győr hidegvérrel bezsebelt volna egy újabb aranyat. Alacsonyabb osztályba sem vándorolt senki, így a Békéscsaba fellélegezhet és a debreceni szurkolók legnagyobb örömére a következő kiírásban is találkozhatnak majd ősi riválisaikkal. A „búcsú” nagy vesztesei jelen állás szerint a NEKA és az Eger, akik bár bízhattak a feljutásban, a legjobbakkal való versengésre várniuk kell egy esztendőt. A lányok topligájának felső régiójából természetesen ezúttal is részt vehetnek az érintett csapatok Európa legrangosabb nemzetközi tornáin. No, de kik és melyikben? A szövetség álláspontja azt mondja, nem a jelenlegi helyezések döntenek, sőt, gyakorlatilag nincsenek is jelenlegi helyezések, hanem a 2018-19-es alakulás a döntő. Eszerint Debrecenben valószínűleg nincs kérdés. Mint ahogy arról már beszámoltunk, Vantara-Kelemen Éváék jövőre is nagy erőkkel vághatnak neki az EHF-kupának. A dobogón viszont korántsem ennyire magától értetődőek a viszonyok. A győriek a Bajnokok Ligájában szállnak harcba, akárcsak a Ferencváros. Pedig a két zöld gárda közé idén beférkőzött a Siófok is, amely történetesen mindkét ellenféltől szerzett egy-egy skalpot, ráadásul a Fradi otthonában döntetlen született. A hazai kézilabdázás legfelsőbb szerve mégis úgy rendelkezett, hogy a fővárosiak a BL-trófeára pályázhatnak, a Balaton-partjára pedig az EHF költözik be.

Ami a szurkolókat illeti, erősen megoszlanak a vélemények. Egyesek az egész döntést sérelmezik, hogy miért kellett ennyire radikális döntést hozni és mindenféle konkrét ítélet nélkül berekeszteni a szezont, mások egyetértenek az ítélettel. Szűkebb körben erősebb konfliktus is kialakulóban van, hiszen a Magyar tenger narancsmezes fanatikusai jelenleg pokolba kívánják a zöld-fehér Népligetet. A drukkerek mellett több érintett játékos is felszólalt az ügy érdekében. Simone Böhme Instagram-falára posztolt képben fejezte ki csalódottságát, Nerea Pena pedig videó formájában üzent a bíráknak elégedetlenségének hangot adva. A másik fél csupán csendben mosolyog. Dehát őket is teljes mértékben meg lehet érteni, hiszen mely együttes ne örülne annak, hogy úgy is sikerült a legnagyobb lehetőséget megkaparintani, hogy hivatalosan minden bizonnyal csak a második számú sorozatban bizonyíthattak volna!?

Kétes ítélet, megmásítani talán sosem fogják. A Siófok háza táján adódott felháborodás szurkolói szemmel mindenképp jogosnak tekinthető. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy jelenleg mindannyiunk közös érdeke, hogy az efféle konfliktusoktól mentesen, együttes erővel arra törekedjünk, hogy néhány hónapon belül újra a lelátóról buzdíthassuk kedvenceinket.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.