Keményen nekiment Orbánnak a Washington Post (átvett cikk a hvg.hu-tól)

Magyarország illiberalizmusa nem hagyható szó nélkül címmel közölt szerkesztőségi cikket a Washington Post című amerikai napilap a hétvégén.

 

Orbán Viktor azzal küldte képviselőit Brüsszelbe az elmúlt négy évben, hogy bizonyítsák, félreértik politikáját – írta a cikk, amely szerint a miniszterelnök viszont tusnádfürdői beszédével kirántotta a szőnyeget saját propagandistái lába alól. A Washington Post szerint a kormányfő kinyilvánította, hogy Magyarországot, az EU és a NATO tagját olyan állammá akarja átalakítani, amely vállalja annak ódiumát, hogy jellegében nem liberális. A szerkesztőségi cikk szerint a magyarok "világosan látják, hogy mit forgat Orbán a fejében: a szabad véleménynyilvánítás szigorú visszaszorítását, hátrányos megkülönböztetést a nem keresztényekkel és a roma kisebbséggel szemben, és állami irányítású gazdasági populizmust, amely gyanakodva tekint a magán- vagy a külföldi tőkére".  "Valójában amit Orbán egy új, válság utáni politikai modellként vázol, az nem sokban különbözik attól a tekintélyelvű nacionalizmustól, amelyet gonosztevők és sarlatánok alkalmaztak a 20. századon át – köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsim" – tette hozzá az amerikai lap.

A Washington Post szerint az EU vezetőinek ki kellene józanítaniuk Orbánt "beképzeltségéből". Az EU-nak "világossá kell tennie, hogy tagállamai nem élvezhetik a tagsági viszony gyümölcseit, miközben megsértik szerződésben vállalt kötelezettségeiket a véleménynyilvánítás szabadsága, a jogrend terén. Az Egyesült Államoknak szintén le kell fokozni kapcsolatait Orbán kormányával. Orbán kizárta magát a demokratikus Nyugatból – eszerint kell bánni vele és kormányával" – írta a Washington Post című amerikai napilap szerkesztőségi cikkében.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.