Jó tudni: kártérítést kérhetünk

A vonaljegyben benne van a biztosítás

Kevesen tudják, hogy kártérítés igényelhető tömegközlekedéskor elszenvedett sérülésekért a menetjegy igazolásával.

Többé-kevésbé lehet ismert az a tény, hogy tömegközlekedést igénybe véve, persze szabályszerű használat mellett, minden esetben biztosítottá is válunk, amit a jegy vagy bérlet ára magában foglal. Baleset esetén felmerülő költségekre, esetleges fájdalomdíjra is jogosultak lehetünk. Hiszen bárkit érhet baleset, aki útra indul valamilyen formában.

Hogyan működik?

A káreseményt kellő hitelességgel kell bizonyítani, valamint azt is, hogy mindent megtettünk testi épségünk óvása érdekében, mivel alaposan kivizsgálják a történteket a csalások, visszaélések megakadályozása érdekében. Alapvető feltétel a menetjegy vagy bérlet megléte, megtartása a kérdéses időpontra. Azoknak is jár kártérítés, akik ingyenes utazásra jogosultak. Bizonyos esetekben nem csak az utazás időtartama, hanem az állomáson eltöltött várakozás is beszámíthat.

Probléma esetén, amit jelenthet személyi sérülés ugyanúgy, mint csomagunk sérülése, a helyszínen jelezni kell legalább a jármű vezetőjének, és ragaszkodni jegyzőkönyv felvételéhez, másolatának megőrzéséről. Rendőr is hívható, és mindenképpen érdemes az eset pár tanújának elérhetőségét elkérni a későbbi félreértések tisztázásához. Minél hamarabb kell a sérüléseket jelezni az érintett közlekedési társaság felé írásban! Személyes leadáskor kérjünk ennek megtételéről igazolást, amennyiben erre nincs mód, akkor ajánlott levél formájában postázzuk, részletesen körülírva az esetet. Kevesen tudhatják, amennyiben a társaság elzárkózik bármely okból a felelősségvállalástól, pl. közúti karambolnál, kártérítési igény felmerülésénél, ha egy másik jármű sofőrjének hibájából történt, úgy az ő felelősségbiztosítójának is beadható igényünk.

Tehát a lélekjelenlét megőrzése, jogaink ismerete, körültekintés nagyon hasznos és néha kifizetődő is lehet. Segítsük egymást!

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.