A jelen kor szemete - az ember legjobb barátja?

Kidobott kutyák

Ők itt heten a képen a Senki Kutyái. Nem várt szaporulat eredményei, akiktől ilyen módon szabadult meg volt gazdájuk. Egy városhoz közeli szervizútra tette ki őket élelem és víz nélkül, a tűző napra.

A Senki Kutyái elmúltak már 5 hetesek, önállóan esznek, ezért az édesanyjuk önzetlen szeretetétől, állhatatos gondozásától volt gazdájuk megfosztotta őket. Már pénzbe kerülne az ellátásuk, már mozgékonyak, nem maradnak meg egy helyben összebújva a sufniban vagy a disznóólban. Bolhásak és férgesek, nincs oltásuk, nincsenek féreghajtva. Valószínűleg a mama sem volt. Nagyon éhesek, képesek lennének addig enni, amíg ki nem pukkadnak. Kíváncsiak, felfedezők, hangosak és szemükből az az ősbizalom árad, ami minden kutyában benne van. Ők nem tudnak nem szeretni.

Az állatvédő szervezetek naponta találkoznak hasonló esetekkel.

Árokban talált, udvarba bedobott, üres telken hagyott, csatornába lökött, zsákban az erdőben hagyott, szeméttelepre kivitt, fához kikötött, fára felakasztott, út szélén kocsiból kirakott, kútba hajított, menhely elé kitett kutyákról nap mint nap lehet hallani.

A kutyák kontroll nélküli szaporításának és a felelőtlen kutyatartásnak az eredményei mindannyian.

Van, aki az interneten hirdeti megunt kutyáját. Például így:

„Jó patkányozó, hamis kutyámat elcserélem valami hasznos dologra.”

Mi lehet hasznosabb egy hűséges társnál?

Hogyan jutottunk el idáig? 

A kutya háziasításának kezdete és a Homo Sapiens megjelenése nagyjából azonos időre esik. Az embert és a kutyát (canis familiaris) az emberi közösségek kialakulása óta szoros kapcsolat jellemzi. A kutya természetes közege az emberi közösség.

Charles Darwin szerint a kutyák magasabb rendű érzésekre képesek, rendkívüli szeretettel és hűséggel fordulnak gazdáik felé. Ez az érzés valamiképpen az előformája annak, amit az emberek az istenük iránt éreznek.

A kutyákkal kötött szövetségből az ember számos hasznot húzott.

Hogyan élhetünk vissza ezzel a hűséggel és önfeláldozással?

A Senki Kutyái nem akkor és nem oda születnek, ahonnan szívtelenül, értéktelennek tartva, kiszolgáltatva megszabadultak tőlük, akkor számos értékes funkciót láthatnának el az helyi közösségekben, családokban.

Ha a vándorló népek kutyái lettek volna, akkor őrző-védő, riasztó, takarító és melegítő funkciót is elláthattak volna. A közösség után hagyott szerves hulladékoktól tisztították volna meg a környezetet, elriasztották volna a vadakat és hideg éjszakákon melegen tartották volna gazdáikat.

A második világháború idején akár lehettek volna hadi kutyák, akik üzenetet hoztak vittek, vagy a szanitéc segítségére lettek volna a kötszerszállításban, a beteg katonák őrzésében, kimentésében.

Ha a brazíliai indiánok között élnének, akkor a mérges kígyóktól óvnák meg jelzésükkel a közösséget.

De lehetnének akár sport kutyák, őrző-védők, pásztorkutyák, vadászkutyák, rendőr kutyák, mentő kutyák, terápiás segítő kutyák, epilepszia előre jelzők, mozgássérült segítők vagy vakvezető kutyák.

Vagy akár filmekben szereplő kutyák, esetleg cirkuszi kutyák.

A Senki Kutyái már biztonságban vannak, ideiglenes befogadó állatvédő önkéntesek vigyáznak rájuk, akik elhalmozzák őket szeretettel és odafigyeléssel. Amint a megfelelő kort elérik, és minden oltásukat megkapják vár rájuk egy új, jobb élet.

Belőlük már nem lesz kísérleti kutya, vagy kutyaviadalra szánt préda. Elő és utó kontrollal fognak gazdához kerülni.

A következő hetekben a felelős kutyatartással kapcsolatban indítunk cikksorozatot.

Szót ejtünk majd az ivartalanítás fontosságáról és annak előnyeiről, a kutyák egészségének védelméről, a segítő kutyákról, valamint az állatvédő szervezetekről.

Legoza Judit

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.