Idegőrlő hajrá, két bajnoki pont

Valerio-Bodon Vincent akcióban  Fotó: DEAC

A DEAC-Tungsram férfi kosárlabda csapata győzelmi kényszerben lépett pályára szombat este hazai pályán. Ha nem is simán, de kis szerencsével és az utolsó pillanatokban agilis védekezéssel kettő ponttal megnyerte a mérkőzést a Kaposvár ellen, és visszatért a győzelem útjára.

A Kaposvári KK mindössze kilenc hadra fogható játékosával állt ki a Debreceni Egyetem gárdájának otthonában. A hazaiaknál sem volt hiánytalan a keret. Jorgosz Vovorasz legénységében ugyanis sem a kulcscenter Tóth Ádám, sem pedig az ugyancsak alapembernek számító Djordje Dzeletovics nem léphetett pályára. Annál inkább volt kellemetlen a hiányuk, hogy a DEAC győzelmi kényszerben kellett, hogy küzdjön. Hiszen Polyák Lászlóék hárommeccses vesztes szériát tudhattak maguk mögött, ráadásul a vendégek épp ellenkezőleg, fényes sorozatban érkeztek a cívisvárosba. A találkozó ráadásul különösen fontos volt a felsőházba jutás szempontjából.

A találkozó igen fényes ünnepléssel kezdődött, ám ez még nem a kosarasoknak szólt. A DEAC jégkorongozóinak járt a vastaps, a hokisok ugyanis megvédték Magyar Kupa-címüket, a trófeát pedig az Oláh Gábor utca közönsége is megcsodálhatta. Ezt követően pedig a kosárlabda is útjára indult. Már a legelső percekben látható volt, hogy a vendégeknél Wayne Martin hatástalanítása a festékben igen komoly gondot fog okozni a fekete-fehérek védelmének. A túloldalon is akadt azonban olyan pozíció, amelyre nem találtak ellenszert a somogyiak. Ivan Aska középtávolijai gyakorlatilag rendre a gyűrűbe érkeztek. A küzdelem állása szoros volt, érkeztek a debreceni hárompontosok is, ám ezek egyelőre csupán zárkózásra voltak elegendőek. Tíz percnyi játék után 22-23-mat mutatott az eredményjelző. A második felvonásban újból sikeres távoli kísérleteket engedtek el Josh Haginsék, megszerezve a vezetést. Valerio-Bodon Vincent óriási lendülettel húzta gyűrűbe a labdát, a különbség pedig a hajdúságiak javára nőtt, ám Fordék tartották az iramot és a kétszámjegyű előnyt már nem engedték kialakítani vendéglátóiknak. Szervezetten kosárlabdáztak Polyákék, és a nagyszünetre magabiztos vezetéssel vonulhattak: 47-40.

A második félidő kezdetén Martin újra ihletetten vette be palánk alól a gyűrűt és a kaposváriak kulcsembere révén el is tűnt a különbség, sőt meg is fordult az állás. Izgalmas percek következtek, a vége azonban még mindig messze volt. Folyamatosan elragadták a felek a kezdeményezést egymástól, és az állás nem tudott állandósulni. Hiába Djordje Drenovac pontos kosarai és ismét debreceni előny, Nikola Lazics tanítványai megoldották a helyzeteket és újból fordítottak. Akárcsak a DEAC a negyed utolsó másodperceiben. Aska is pontokat szerzett, majd Drenovac talált be a dudaszó pillanatában tempódobásból, így 66-63-mas állással következhetett az utolsó menet. Polyák László triplájával megint elérhetővé vált a kétszámjegyű vezetés, ám a becsúszó technikai bakik miatt ezt nem sikerült kialakítani egyszer sem a mérkőzésen. A Debrecen vezére továbbra is Ivan Aska volt, ám pontos játéka sem volt elegendő ahhoz, hogy a hajrához az egyetemiek érkezzenek nyugodtabban. Mindössze fél perc volt hátra, amikor egyetlen egységnyivel a vendégek bizonyultak jobbnak. Ez az idő csaknem feleződött, amikor Xavier Thames megállt a vonalnál, dobásra emelte kezét és teljes természetességgel a helyére küldött egy hárompontost. Erre válasz nem érkezett, így három elveszített összecsapás után ismét győzött a DEAC-Tungsram: 82-80.

Ez a diadal azt jelenti, hogy a fekete-fehérek elragadták a KKK-tól az ötödik helyet, így ismét a felsőház mezőnyében menetelhetnek.

Barna Marci

DEAC-Tungsram – Kaposvári KK 82-80 (22-23, 25-17, 19-23, 16-17)

DEAC: Hagins 12/6, THAMES 14/6, Valerio-Bodon 4, Drenovac 15 ASKA 26
csere: Polyák 9/9, Kovács 2, Kerpel-Fronius -.

vezetőedző: Jorgosz Vovorasz

Kaposvár: HILLARD 20/6, Price 7/6, Plézer -, Ford 16, Martin 35
csere: Krnjajski -, Diggs 2, Puska -.

vezetőedző: Nikola Lazics

Jorgosz Vovorasz: – Elképesztően fontos diadalt arattunk, különösen az elmúlt hetek negatív szériájának fényében. Ez a mérkőzés egy döntővel ért fel számunkra. Sajnálatos módon a találkozó előtt két fontos játékosunk is kidőlt a sorból, így a fiúkra extra teher hárult, különösen a centerposzton. A fáradtság érzékeltette is hatását a végjátékban, de szerencsére Xavier Thames kulcspillanatban elengedett triplájával megmentettük a bajnoki pontokat.

Nikola Lazics: – Nekünk is voltak nehezítő tényezőink, hiszen meglehetősen hiányos kerettel készültünk erre az ütközetre. Összességében a DEAC megérdemelten nyert, sok hibával játszottunk, és helyenként nagyon türelmetlenül kosárlabdáztunk. Ennek ellenére is meccslabdánk volt a legvégén, amit azonban sajnos nem tudtunk kihasználni.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.