Hurrá szeptember!

Végre, vége

Köszöntelek, szeptember. Végre felvirradt borús reggeled. Mostantól nyugodtan kereshető telefonon, de személyesen is az összes testület, alapítvány, részvénytársaság, vegyes vállalat, kft., bt. és egyéb formáció törzsfőnöke, nagymestere, elnök-vezérigazgatója, elnöke, ügyvezető elnöke, ügyvezetője, mert mostantól, aki keres, az talál!

E gondoktól deresedő, felelős személyiségek már egytől egyig ott szürcsölik reggeli kávéjukat irodájuk előszobájában, ahol oly előszeretettel várakoztatják a jövevényt. Szóval, már jelen vannak teljes valójukban földi halandók számára is elérhető állapotban, mert megjötttek a Tiszáról, a Balcsiról, Thaiföldről, a Fidzsi-szigetekről, a Bahamákról, ahol természetesen üzleti tárgyalásokat folytattak, méghozzá olyanokat, amilyeneket az ellenségüknek, a konkurenciának sem kívánnak. Hogyisne! Még csak az kéne!

Köszöntelek, szeptember. Mos már nem halovány és törékeny titkárnők közlik velünk unott egykedvűen – felemelve kecses fejecskéjüket valamelyik szerelmi regényújság lapjaiból -, hogy főnökük (rang a fent említettekbők kiválasztandó és behelyettesítendő) nincs június óta, és nem is lesz szeptemberig, legfeljebb hetente egyszer szokott benézni, de azt ő nem tudja, hogy mikor. Szóval, ez már a múlté.

Miként az is, hogy csalódottan pattanjunk vissza üzletek, boltok, fontos szolgáltatásra létesült cégecskék bezárt ajtajairól, megtudván a kockás papírra rótt üzenetből, amit a küszöbre rajzszögeztek, hogy az egység általános, univerzális, egyetemleges, mindenre és mindenkire kiterjedő szabadságolás miatt csak szeptemberben fog szíveskedni.

A legközelebbi hasonló, amilyenek ők, innen hét mérföldnyire található, hacsak csődeljárás nem indult ellenük.

Köszöntelek, szeptember. Újra a megszokott módon mehetünk munkahelyünkre, mivel eddig a nyári menetrend miatt a következő útvonalat használtuk: a strandjárattal kiugrottunk az üdülőtelepre, ott egy bérelt vízibicikli szállított a tó túlpartján várakozó sárkányrepülőhöz. Ennek farkába kapaszkodva könnyedén juthattunk el a görkorcsolya-kölcsönzőhöz, mely eszköz segítségünkre volt abban, hogy az utcán halomra döntsük a forgolódó idegeneket, és elsöprő elánnal vegyük fel a munkát. Amíg ugyebár más nyaral.

Köszöntelek, szeptember. Végre nem holmi kényelmes klubozásra használjuk a tömegközlekedés járműveit. Jönnek a diákok!

Fel- és leszállás közben hanyagul, sportos lezserséggel taszajtanak majd félre bennünket az ajtóból, miután már előzőleg oldalbavágtak hátizsákjukkal, amit addig a mellettünk utazó bordái között tartottak.

Így, így kedveskéim, ez mindjárt más, rögtön megvan az utazás bukéja. Át nem adott, meg előre lefoglalt helyekkel, jól kihallható fülhallgatókkal, imitt-amott  harsány hangoskodással.

És itt, ott feltűnik a maghéj, a szovjet kultúra örökérvényű üzenete.

Köszöntelek, szeptember. Végre készülhetünk a fűtésre, a többezer forintos számlák kifizetésére. A ballonkabátokat meg a dzsekiket ki kell váltani a patyolatból, hacsak azóta el nem árverezték őket. Hamarosan beragaszthatjuk a nyílászáró szerkezetek nem záródó réseit, de előbb meg kell javítanunk az asszony esernyőjét. És észrevesszük, hogy romlik az első befőtt.

Sebaj: alig egy év és már mehetünk szabadságra!

Réti János

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.