Holokauszt-emléknap a sachsenhauseni koncentrációs táborban

Berlin, 2014. január 27., hétfő (MTI) - A holokauszt magyar áldozatairól emlékeztek meg hétfőn a Berlin térségében fekvő egykori sachsenhauseni koncentrációs táborban kialakított emlékhelyen.

A megemlékezésen beszédet mondott többek között Czukor József berlini magyar nagykövet. A diplomata a nagykövetség közleménye szerint  kitért arra, hogy Magyarországon a diktatúra ideológiailag meghatározott történelemszemlélete hátráltatta a múlt feldolgozását, ezért csak a rendszerváltozás után kezdődhetett meg a holokausztért viselt felelősség „morális alapokon nyugvó érdemi vizsgálata”. 

A nagykövet hangsúlyozta: „a szembenézés rendkívül nehéz, hosszú és fájdalmas folyamat, amely mára eljutott odáig, hogy kimondjuk: a magyar állam volt az, amely polgárait ellenséggé nyilvánította és segédkezet nyújtott tervszerű meggyilkolásukhoz. A felelősség azonban nem szűkíthető le az államra, mint absztrakcióra, hiszen az állam emberekből áll, azt emberek működtetik” - áll a közleményben.

A nagykövet kiemelte, hogy a magyar kormány minden kezdeményezést támogat, amely a koncentrációs táborok még azonosítatlan magyar áldozatai kilétének megállapítására irányul, és javaslatot tett arra, hogy a sachsenhauseni táborban emléktábla őrizze a meggyilkolt magyar állampolgárok emlékét.

Beszédet mondott a megemlékezésen Konrád György Kossuth-díjas magyar író, szociológus. Kiemelte, hogy a második világháború kimenetelét tekintve „Adolf Hitler vesztes volt”, de 2” zsidók kiirtásáról szóló álmát illetően szinte győztesnek tekinthetjük”. Hozzátette, hogy Berettyóújfaluban, ahol felnőtt, az 1000 zsidó lakos közül 670-et meggyilkoltak, és az ő családja volt az egyetlen, amelyben a szülők és a gyerekek is túlélték a holokausztot.
Egyebek között hozzátette, hogy a zsidók mindig is „elkötelezett európaiak voltak”, „Közép-Európában ők képviselték Nyugat-Európát, akkor is, ha Kelet-Európából jöttek”. Az európai kultúrában a zsidó örökség kiemelésével „megdöbbentő hiány” keletkezne, „eltűnne például a kereszténység” - mondta Konrád György.

A Berlin melletti Oranienburg Sachsenhausen nevű városrészében épített koncentrációs táborban becslések szerint 10 ezer magyar zsidót gyilkoltak meg. A tábor helyén kialakított emlékhelyet működtető alapítvány január 27-én minden évben az áldozatok más-más csoportjának emléke köré szervez rendezvényt, amelyen rendre részt vesz a Brandenburg tartományi helyi törvényhozás elnöke és képviselők valamennyi frakcióból, továbbá számos képviselő a berlini tartományi törvényhozásból és a Bundestagból, a német törvényhozás alsóházából.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.