Határtalan szavalóverseny

Díjátadás

Az anyaországban kevesen hallottak a koltói Petőfi Sándor szavalóversenyről, pedig a megmérettetésen rendszeresen hazánk versenyzői is képviseltetik magukat.

Az október 20-án immáron hatodik alkalommal megrendezett találkozóra Máramaros megye különböző településeiről, a szomszédos Szilágy megyéből, Debrecenből és több magyarországi határmenti városból érkeztek szavalók. A versenyen szerepeltek a hajdúsági Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Egyesület versmondói is.

Koltó, Máramaros megye települése, Nagybányától délre, négy kilométerre. A falu Petői Sándor okán vált közismertté. A költő Teleki Sándor gróf kastélyában töltötte mézesheteit hitvesével, Szendrey Júliával. Petőfi a kastély parkjának peremére telepített kőasztalnál ülve írta meg talán legszebb szerelmes versét, a Szeptember végén c. remeket.

A versenyre a Máramarosi Magyar Napok rendezvénysorozata keretében került sor. A nagymúltú versenyt korábban a Teleki Blanka Nyugdíjas Klub szervezte. Ez évtől kezdve a szervezést a frissen alakult, koltói székhelyű Petőfi Sándor Emlékegyesület végzi. A verseny támogatói: a debreceni Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör, a LAK-ING Plusz Kft, a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Egyesület, a Luby Társaság, a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a Dobó István Tiszti Klub, a Máramaros Megyei Tanács, a Koltói Polgármesteri Hivatal, a koltói református egyház, az Agape Koltó-Katalini Szociális Támogatások alapítványa, a Virág-, Jutka-, Noémi, Lenke- és Muskátli panzió.

Az egyik résztvevő, a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Egyesület indulói és kísérői a versenyt a környéken tett kirándulással kötötték össze. Nagybányán felkeresték a Szent István tornyot, a Magyar Házat, sétáltak a város főterén. A verseny napján megkoszorúzták a koltói kastélypark Szendrey Júliát és Petőfi Sándort ábrázoló szobrát, elszavalták a költő a kastélyparkban írt versét.

A versenyen indulóknak egy Petőfi és egy szabadon választott verset kellett előadni. A negyven versmondó négy kategóriában indult. A verseny győztesei: Elianti Sarah (Nagybánya), Kovács Alexandra (Debrecen), Lazovics Attila (Debrecen), Mezősi Leventéné (Debrecen). Második díjasok: Kádár Angéla (Koltó), Bocskai Alexandra (Bagamér), Bencze András (Koltó). Harmadik díjasok: Kelemen Zsombor (Fehérgyarmat), Kovács Dorottya (Mikepércs), Makula Rómeó (Debrecen), Ákli Mártonné (Levelek). Dicséretben részesült: Kádár Emília (Koltó), Barta Bianka (Tiszabecs). A zsűri különdíját, egy 24 karátos arannyal bevont Petőfi-emlékérmet Bencze András kapta különlegesen szép, őszinte, mélyen átélt előadásáért.

A szavalóversenyt kulturális programok színesítették. Fellépett a koltói Bányavirág néptánccsoport, a koltói kamarakórus, megzenésített Petőfi verseket adott elő Jenei István és Szilvia, a közönséget népdalokkal örvendeztette meg Bunyi Jázmin, verset szavalt Kádár Panna és Fazekas Magdolna.

A rendezvényről beszámolt a nagybányai Bányavidéki Új Szó, s most ezt teszi a DISZPolgár is.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.