A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár az Év levéltára

Budapest, 2014. december 3., szerda (MTI) - A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára nyerte el idén az Év levéltára díjat, amelyet szerdán adtak át Budapesten.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) által alapított, 350 ezer forinttal járó elismerés egy kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltári intézmény elismerését szolgálja; a pályaműveket a felkért szakmai bizottság javaslata alapján az egyesület választmánya bírálta el - mondta el a díj átadása előtt Tyekvicska Árpád, az MLE elnöke.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra a felelősségre, amelyet a levéltárak a helyi közösségek és a nemzet társadalmi azonosságtudatának ápolásában töltenek be; segítségükkel jobban megérthető, hogyan formálódott közösségünk múltja - fogalmazott.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója kiemelte: a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár adottságainak és korábbi hagyományainak figyelembevételével eredményesen valósította meg szakmai célkitűzéseit az MNL tagintézményeként is. Mint emlékeztetett, az utóbbi években a magyar levéltári rendszer jelentősen átalakult; a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár pedig jól élt a változás nyújtotta lehetőségekkel.

A díjazott intézménynek idén sikerült bővítenie levéltári kapacitásait és olyan veszélyeztetett iratanyagok átvételére is sor kerülhetett, mint a Hajdú-Bét iratok. Széles körű együttműködést alakítottak ki a helyi intézményekkel, sikeres közművelődési tevékenységet folytattak Magyarországon és a határon túl is, emellett sikeres pályázatoknak köszönhetően a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár vált az egyik legjobban felszerelt hazai levéltárrá - méltatta az intézményt Mikó Zsuzsanna.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.