Gyűjts szelektíven, élj környezettudatosan!

Szelektív göngyöleg-visszaváltó

Sok helyen és formában hallottam ezt a, szlogennek beillő felszólítást. A szelektív hulladékgyűjtés témájával már korábban is foglalkoztam, mivel az érettségi dolgozatom inspirációját is éppen ez a téma adta, néhány külföldi minta nyomán. A világ számos országában nemcsak a felhalmozódott szeméthalmok jelentenek problémát, hanem a szelektív hulladékgyűjtés is - köztük Magyarországon is.

Magyarországon a gyűjtés gyerekcipőben jár, máshol fényévnyi távolsággal előrébb. E megállapításnak finnországi megfigyeléseim adják az alapját, amikor cserediákként először jártam az „Ezer tó” országában. Minden, ami új, rácsodálkozom, de sóhajtozom is, hogy bárcsak hazánkban is működne valami hasonló.

Amikor először Finnországban jártam, tapasztaltam, hogy a sörös dobozok, flakonok és üvegek címkéin számok találhatóak 0.15, 0.20, 0.40. Ezek a betétdíjak. Visszaváltásuk nem úgy működik, mint itthon, amikor bemegyek a boltba, egy mosolygós vagy unott eladó elveszi tőlem a beváltandó üvegeket, flakonokat és kezembe nyom egy cetlit, rajta az összeggel, amit gyakran csak levásárolhatok. Nem, ez lényegesen más. Egy gyűjtőgép, amit egyszerű használni. Begyűjti az üvegeket, dobozt, flakont, de műanyag rekesz, kupak, feleslegessé vált műanyagzacskó is bedobható. A gép egy cetlit ad ki. A rajta olvasható érték levásárolható vagy pénzre váltható. Ilyen masinákat 2010 környékén láttam először Magyarország néhány hipermarketjében. Azóta elterjedt ez a göngyöleg visszaváltási mód. A napokban az egyik nagyáruházban megelégedéssel láttam egy ilyen masinát. Végre, napi szinten, itthon is tetten érhető a szelektív gyűjtés, viszont az utcákat továbbra is elcsúfítják a mázsaszám eldobott flakonok, sörös dobozok, más egyéb szemét.

Valamiben elkezdtünk fejlődni, de vajon meddig tart? Sajnos Debrecenben még a szemét szétválogatása sem megy tökéletesen, szétdobálás annál inkább, 100 százalékosan, éjjel-nappal. Néha azt érezzük, minden nevelés hiába, mivel az ember a legnehezebben nevelhető lény a Földön, ráadásul makacs. Ha szemetelni akar, nem lehet leszoktatni róla.

                                       Somogyi Eszter

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.