Gondoskodjunk télen is a madarakról!

Egy igényesebb madáretető

A zord időjárás beköszöntével nemcsak a házi kedvenceink (macska, kutya és egyéb kedvenc) igénylik a gondoskodást, hanem a kertjeink szárnyas vendégei (szén és kék cinege, veréb, feketerigó és a csúszka). Ezek a madarak is igénylik a gondoskodást még akkor is, ha csak télen gondoskodunk róluk.

Mivel is segíthetjük, hogy ezek a madarak átvészeljék a hideg téli napokat? Először is, készítsük etetőt, vagy műanyag palackból, illetve ha komolyabbat akarunk készíteni, akkor fából, amely lehet előetetős madáretető is.

A madarak elesége legyen mindig változatos. Amit tényleg ne adjunk nekik, az a kenyér, amire ha vizet isznak, megdagad a begyükben, és elpusztulnak. Amit adhatunk nekik: zöldségek és gyümölcsök héját, magvakat/magkeverékeket (zab, cirok, repce, olajretek, muhar, fekete napraforgó) faggyú, szalonna vagy esetleg a bőrkéje.

A magkeverékekből készíthetünk madárkalácsot, amit gombócba gyúrva simán, egy hálóba csomagolva akasszuk vagy kössük ki egy falban lévő szegre. Ez könnyebbséget adhat a madárnak a kényelmes táplálkozásban, mivel a lábait beakasztva a hálóba meg tud kapaszkodni, és akár két madár is tud csipegetni. A palack esetében már nem ez a helyzet, mivel csak lopkodva tudnak táplálkozni.

Madárkalács recept:

Öntsünk egy edénybe megolvasztott marhafaggyút (esetleg sertészsírt, bár ez nehezebben dermed és könnyebben olvad, ezért én inkább az előző megoldást ajánlom mindenkinek)!
Keverjünk bele olajos magvakat (napraforgómag, tökmag, köles) és dió- vagy mogyoródarabokat úgy, hogy csak annyi legyen a faggyú aránya, ami még összetartja a magokat.
Amikor elkezdett kihűlni, de még formázható, gyúrjunk belőle teniszlabda nagyságú (vagy annál valamivel kisebb) golyókat, és tegyük ki a hidegre vagy be a hűtőbe!
Ha kihűlt, csomagoljuk a gombócokat hálóba (amilyenben a krumplit vagy a narancsot árulják), kössünk rá egy madzagot, és akasszuk ki az ablakba vagy egy fára!
Ehhez szükséges csomagoló háló nagy tételben nálunk is kapható:)
A madárkalácsot süti formában is tudjuk készíteni, ehhez nincs szükségünk hálóra, bármilyen forma megfelel, ami a háztartásban megtalálható.

Mindkettő hasznos és dekoratív megoldás. Garantáltan hamar elfogy, csak győzzünk utánpótlásról gondoskodni.

(A recept forrása: https://www.facebook.com/intermaskft/posts/473628016028270)

Somogyi Eszter

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.