Gazdaság, gazdagság, remények, lehetőségek

Bizonytalan jelen

Az uralmon lévő kormány még mindig hülyének nézi az ország népét. Számtalan lépése, nyilatkozata erre utal, a következményekről nem is beszélve.

De rendezzük sorba! A KLIK-kel kapcsolatos ámítások már-már megmosolyogtatnának, ha nem lennének szenvedői. Már ősz elején rebesgették, miszerint a KLIK fizetésképtelenné vált. Jött a kormányzati kommunikáció, mely cáfolta a hírt, sőt az ellenzék rosszindulatú áskálódásának állította be. A pedagógus szakszervezetekhez garmadával érkeztek a panaszok, amelyek közös eleme a kifizetetlenség vagy a jelentős késésű utalások, de a regnáló hatalom nem akart tudomást venni azokról. November közepe, vége felé elérhetetlen volt a KLIK pesti központja. A Nádor utcáról a Bajcsy Zsilinszky utcára költözéssel magyarázták. Jobb helyeken órák alatt megoldják az elérhetőséget. Lehet, háttérben megint a KLIK fizetésképtelensége áll, hiszen hosszabb ideje a média a fenntartó jelentős tartozásairól tudósított. A legfrissebb pedig az az információ, mely szerint a KLIK idén már nem fizeti ki a pedagógusok ügyeleti díjait, jubileumi jutalmait, stb. Pedig éppen karácsony előtt sokan számítottak rá. És még nem teljes a lista. Sajnos az utalások terén még várhatók keserű meglepetések. A kifizetések elmaradását az illetékesek nem verték nagydobra, hanem a tájékoztatás kötelességét leadták az intézményvezetők hatáskörébe, közöljék ők a munkavállalókkal. A kormány erre a hírre még reagált. Kíváncsian várjuk, hogy pénz helyett mivel fogják hitegetni az érdekelteket?

A bérből, fizetésből élők joggal várják el a munka ellenértékének megfelelő időben történő kifizetését. Mégis, időről-időre előfordul késés. Számtalan egészségügyi dolgozó is hiába várta az októberi fizetést. Ott az elmaradást a számítógépes rendszerváltással magyarázták. Állítólag két hétig szünetelt a számfejtés. A dolgozókat ez a legkevésbé érdekli. Egyrészt: nem értik, mi tartott két hétig? Másrészt: a váltást elő kellett volna készíteni, zökkenőmentesen, egy nap alatt végrehajtani. Csak emlékeztetőül: a KLIK is másfél hétig költözött. Nem inkább arról van szó, hogy a két terület erős alulfinanszírozottsága miatt év végére kiürült a kassza?

A bérek bizonytalan, jelentős késedelmű kifizetéseire nem lehet egzisztenciát építeni, életpályát alapozni. Az EU átlaghoz képest a magyar dolgozók éhbérért robotolnak, és még azt sem kapják meg idejében. Csodálkozik a kormány, hogy aki teheti, az inkább külföldön próbál szerencsét. Általános iskola ötödikes, hatodikos tanulói már a külföldre távozás gondolatával foglalkoznak, hiszen környezetükben rengeteg a külföldi, többszörös fizetés példája. A honi vezetés a mai napig adós a kecsegtető, itthon marasztaló megoldással.

A mostani fiatalok még inkább az ország elhagyását tervezik. Egy közelmúltbeli felmérés szerint a fizetési igényeik európaiak, márpedig annyit itthon garantáltan nem fognak kapni. Az elvárásaik két forrásból fakadnak: ők még elhiszik, hogy „Magyarország jobban teljesít”. Másrész ott van a külföldön dolgozók jövedelmeiről szerzett információözön.

Itt tartunk, 2015 karácsonya előtt, majd keserű szájízzel fogunk egymásnak boldog újévet kívánni, mert tudjuk, a következő év sem ígérkezik jobbnak.

Jó lenne tévedni!

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.