A francia forma

Bajmóci vár

Szlovákiába szervezett kirándulást egy lelkes csapat. A túra érdekes állomása volt Bajmóc várának felkeresése.

A vár a magyar végvári rendszer részeként soha nem került török kézre. Az erődítés jelenleg Szlovákiában, a Nyitra folyó jobb partja fölé emelkedő sziklaszirtre épült. A 13. században emelték, amelyet az évszázadok során folytonosan bővítettek. Számtalan tulajdonosa között volt Csák Máté, Corvin János, vagy a Thurzó család.

1643-ban kerül a Pálffy család birtokába. Egészen a 19. század végéig a vár megtartotta eredeti formáját. 1889-ben Pálffy János Ferenc gróf, a francia Loire kastélyok mintájára alakíttatta át. A pletykák szerint a nemes beleszeretett egy francia hölgybe, kinek neve az utókor számára ismeretlen maradt, s szerelme kifejezéséül fogott bele a grandiózus építkezésbe. Huszonkét évig tartó plátói szerelembe belefáradva hunyt el. Az építkezést halála után, 1908-ban fejezték be.

A kastély 365 ablakot számlál. Állítólag azért, hogy az év minden napján más-más ablakból lehessen kitekinteni…, s ha már feltételezésekről van szó, ide kívánkozik egy hiedelem is. Egyesek szerint a kastélynak van egy kísértete, egy feketeruhás hölgy. A nőt hűtlenséggel vádolták. Férje próba elé állította. Azt követelte, hogy vesse le magát a vár tornyából. Ha ártatlan, életben marad, ha nem, akkor bűnös. Az asszony kisgyermekével ugrott, s halt szörnyű halált. Azóta gyermekével együtt visszajárnak kísérteni. Éjszakánként hallani és látni vélik az asszony szellemét a vártorony környékén, a várlépcsőkön bolyongva.

A vár függőleges és vízszintes tagolású. Vízszintesen három épületgyűrű, függőlegesen három udvari szintre tagozódik. Az udvarok között 20 méter a szintkülönbség. A várban összesen 31 helyiség található. Pálffy János Ferenc grófnak köszönhetően, aki nemcsak a francia nő volt a szerelme, hanem a műgyűjtés is, a vár belső berendezéseink gazdagsága ámulatba ejtő, a festményekről már nem is beszélve.

Az úr azt is megengedhette magának, hogy saját cseppkőbarlanggal rendelkezzen. A legalsó szinten két tavacska felett cseppkőképződmények sokasága figyelhető meg. Az ámulatot denevérek zavarhatják, ugyanis a szárnyasok vadul cikáznak a látogatók feje felett.

A parkjában gyógyvíz fakad, amely annak idején az uraságok kúráit szolgálták, mostanság a bázisra a közelben gyógyfürdő épült.

A várba (kastélyba) a belépő eléggé borsos, 8 euro, de a látvány kárpótolja a kiadást. Idegenvezetés magyar nyelven is történik.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.