Fogunk nyerni idegenben?

Dugat menteni próbál  Fotó: JKSE

Jászberényből sem tudta a DEAC elhozni a két pontot. A kosárlabda NB1/A 16. fordulójában 92-82-es hazai győzelem született.

A hajdúságiaknak hátproblémái miatt nélkülözni kellett vezérüket, Milos Borisovot. Bár a második félidőben elkezdtek zárkózni Berényi Sándor tanítványai és erős hajrát produkáltak, a JKSE nem tudott hibázni.

Az eddigi idegenbeli találkozókkal egyetemben itt is a védekezés okozta a legnagyobb problémát. Sem az emberfogás, sem a palánk alatti munka, sem pedig a betörések megakadályozása nem működött zökkenőmentesen.

A feldobáshoz a visszatérő Daniel Amigo állt. Szoros kezdést követően Coleman vezetésével gyorsan előnyhöz jutottak a vendéglátók, azonban Dugat 2+1-esével, Velkey és Amigo pedig büntetőivel szorossá tette az első tízperc végét. A hazai pályán rendszeresen villogó Manigatnak nem mentek a triplák, palánk alatt pedig a lepattanókkal állt hadilábon a Debrecen. 26-17 az állás.

Újabb hazai futam következett, a különbség pedig már a második negyed elején tíz fölé kúszott. Coleman folytatta remeklését, és esélyt sem hagyott dobásai blokkolására. Borisov terhe Ivosevre hárult. Igyekezett a lecsorgó labdákat begyűjteni, de az ellenfél palánkjánál pontatlanul sikerültek próbálkozásai. Manigat és Dugat rátalált a hármasokra, utóbbi középtávolról és ziccerekből is jól célzott. A félidő 55-37-es eredménnyel zárult.

Amigo és Ivosev jóvoltából a DEAC kezdte jobban a harmadik játékrészt. Reményeink azonban gyorsan szertefoszlani látszottak - Coleman és Pitts kosaraival a hazaiak elérték a 80 pontot, ugyanakkor a Debrecen időközben rendezetté vált védekezése mellé magabiztos, jól felépített, magas szerkezetű támadás társult, így újra sikerült 12-re zárkózni. A negyedet a DEAC nyerte, 30 percnyi kosárlabda után 80-68 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó menetet Manigat kezdte kintről, ezzel pedig tízen belül tudott jutni a vendég alakulat. A jászságiak részéről Coleman folytatta eredményes játékát. Az utolsó percekben szintén Manigat kísérelt meg egy hárompontost, amivel 5 pont lehetett volna a különbség kettő perccel a vége előtt. A dobás a gyűrűről pattant le, Berény pedig visszaállította a kétjegyű differenciát. Végeredmény: 92-82.

A várakozásokkal ellenben hazai részről nem a „csak” 17 pontot jegyző Pittsre épült a támadójáték, hanem Colemanra, akire sem betöréseknél, sem bejátszásoknál nem sikerült ellenszert találni. A légiós 24 pontnál állt meg. A DEAC-nál Dugat volt a legeredményesebb 22/3-mas mutatóval. Daniel Amigo tőle szokatlanul ezúttal a kosarakban jeleskedett a maga 19 egységével.

Az idegenbeli védekezésre sajnos ki kell mondani, hogy helyenként katasztrofális hibák csúsznak be, amiket az ellenfél könnyedén át tud játszani. Rendre a második félidőben vált összefogott taktikára a csapat. A harmadik negyedtől érezhetően a szoros emberfogás, támadásban pedig az agresszív bejátszások és labdaszerzések kerültek középpontba. Milos Borisov hiányában Ivosev, illetve a Manigat-Dugat kettős próbálta magára vállalni a vezérszerepet.

Szűk egy hét múlva Budapestre látogatnak Bognár Kristófék, a TF otthonába. Az újoncok ellen mondhatni kötelező a győzelem. Ezen és az utána következő hazai, Szeged elleni találkozón rengeteg múlhat az alapszakasz kimenetelét illetően.

Idegenben a Tehetséges Fiatalokkal együtt hat vendégmezben játszott meccs vár még a Debrecenre. A további ellenfelek a Falco, Kaposvár, Zalaegerszeg, Fehérvár és Pécs lesznek.  

Barna Marci

JP Autó-JKSE – DEAC 92-82 (26-17, 29-20, 25-31, 12-14)

JKSE: PITTS 17/3, RAKICS 16/6, COLEMAN 24, Aleksandrov 16/6, PANTELICS 13/3 csere: Czirbus 6, Cseh -, Kerpel-Fronius -, Brbaklics -.

DEAC: DUGAT 22/3, MANIGAT 18/15, Polyák -, IVOSEV 17/3, AMIGO 19

csere: Bognár 2, Velkey 2, Omenaka 2.

Berényi Sándor: Összességében az első félidei lepattanózásunk döntötte el a mérkőzést. Ekkor annyi támadót szedtek, mint mi lepattanót összesen, így bármely meccset nehéz megnyerni, egy hazai pályán jól játszó Jászberény ellen pedig szinte lehetetlen. A második félidőben azért sok pozitívumot láttam, nyolc pontnál többször is esélyünk volt visszajönni egy labdára, de ez most nem sikerült. Milos hiányára nem tudtunk felkészülni, mert csak az utolsó nap dőlt el, hogy nem tudja vállalni a játékot, vele nyilván más lett volna a játék képe. Ennek ellenére többen is megpróbálták a vezérszerepet átvenni, ez mindenképp dicséretre méltó. Ritkán esik szó a játékvezetésről pozitív irányban, de ezt a számukra nehéz találkozót szinte tökéletesen oldották meg. Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a szurkolóinknak, akik idegenben is fantasztikus hangulatot varázsoltak, nagy szükség lesz rájuk a következő két sorsdöntő bajnokin is. (forrás: DEAC)

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.