Felül kell vizsgálni a pedagógusok helyzetét

Budapest, 2014. június 25., szerda (MTI) - Indokolt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésének áttekintése, a szükséges változtatások - szakmai egyeztetéseken alapuló - végrehajtása - többek között ezt állapította meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) küldöttsége és a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke keddi találkozójukon. A megbeszélésről a PDSZ szerdán tájékoztatta az MTI-t.

A felek - a közlés szerint - indokoltnak tartották a pedagógusok munkaterhelésére vonatkozó vizsgálat ismételt elvégzését, a 32 órás kötött munkaidő-szabályozás felülvizsgálatát, valamint a pedagógus minősítési rendszer átgondolását, a tapasztalatok összegzése után a korrekciók elvégzését.

A PDSZ és a kar elnöke is támogatja a pedagógus bérek minimálbérhez kötését, a béremelés folytatását - írta a szakszervezet.

A közlemény szerint a találkozón a PDSZ delegációja hangsúlyozta, hogy a pedagóguskar legitimációja bizonytalan, a „kényszertagság” nem jelent valódi támogatottságot, nem megkerülhető a tényleges tagsági szándék felmérése.

A PDSZ képviselői kiemelték, hogy elfogadhatatlan az a kormányzati szándék, mely a kar prioritását hangsúlyozva kizárja az egyeztetés folyamatából azokat az alulról szerveződő, szakmai és szakmai-érdekvédelmi szervezeteket, melyek a rendszerváltás óta legitim tömörülésként vesznek részt a közoktatás mindennapjainak alakításában. A PDSZ elengedhetetlennek tartja minden érdekelt fél bevonását az egyeztetések rendszerébe - rögzítették a közleményben.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.