Érettségi után – hogyan tovább?

A középiskola kiválasztása nem könnyű feladat egy fiatal életében, de olyankor még keveseknek van konkrét elképzelése arról, hogy merre induljon. Igazából nem is várható el egy tizenévestől.

Egy sima érettségivel elhelyezkedni a mai világban munkatapasztalat nélkül kevés az esély. Az ismeretlenbe belevágni sem egyszerű. A legfontosabb talán, hogy ne feledkezzen meg senki álmairól, és mindig keresse az új lehetőségeket, hogy olyasvalamit dolgozzon, amit szeret.

Lényeges hogy minden végzősben kialakuljon egy jövőkép, hogy egy jól megválasztott szakmával, amit szívvel-lélekkel végezhet, biztos megélhetést is biztosítson. Ezért is kell körültekintően tájékozódni, és több lehetőséget is számba venni. Mindenképpen érdemes egymáshoz közel álló témakörben folyamatosan tanulni. Hiszen nem egyszerű kiteljesedni bármiben. Egy továbbtanulási szak nem csak azt határozza meg, mivel telnek majd a következő évek, hanem, hogy milyen területen lehet velük elhelyezkedni. Nem lehet eleget tanulni, fejlődni.

Mindenképpen elgondolkodtató az a tény is, hogy az úgynevezett slágerszakmákat kitanulva milyen esélyekkel, fizetésért lehet elhelyezkedni, mivel túlképzés alakulhat belőlük.

A nyelvtanulás fontossága mindenekfelett. Nem elhanyagolandó, hiszen manapság lassan alapkövetelmény lesz mindenféle munkakör esetében, ráadásul sok helyen már egy ismerete kevésnek bizonyul.

Valószínűleg sokan szeretnének már pénzt is keresni akár főállásban, vagy felsőfokú tanulmányaik mellett.

Hazánkban a munkaerő piacon történő elhelyezkedéshez többnyire pesszimistán állnak, ezért is tartják alapvetőnek a továbbtanulást, ami viszont nagy terhet jelenthet a családoknak.

Hogyan tovább? Tanulás? Munkakezdés? Sokan ezeken gondolkodva töltik utolsó évüket a középiskola padjaiban.

Diákszövetkezet segítségével betölthető munkával tapasztalat és ízelítő szerezhető szabályokról, felelősség vállalásról, ami egyúttal inspirálóan is hathat, hogyan tovább a későbbiekben. Alkalmazott-, vezető beosztás esetleg vállalkozás, vagy továbbtanulás legyen a következő lépés.

A felnőttképzésben való részvétel célja az általános műveltség bővítése, illetve a munkaképesség fenntartása, fejlesztése.

A diploma mellett vagy kiegészítve azt számos OKJ-s vagy akkreditált képzésben is lehet gondolkodni. Az OKJ-nál tovább használható a diákigazolvány, és jár a családi pótlék is, valamint elvégzésükkel plusz pont is kapható egy felsőoktatási felvételin. Vannak érettségire épülő oktatások is. Több ingyenes lehetőség is akad közöttük.

Sokan nincsenek tisztában az OKJ-s és az akkreditált képzések közti különbségről.

Az OKJ az Országos Képzési Jegyzék rövidítése, szakképzéseken megszerezhető emelt szintű képesítést foglal magában. Követelményeit központilag minisztériumok határozzák meg. Egy szakma teljes körű elsajátítására képez, melyről bizonyítványt állít ki. Iskolarendszerű szakképzés keretein belül végezhető nappali, esti, levelező és távoktatás formájában. Iskolarendszeren kívül meghatározott óraszámban tanfolyami képzéssel. Nemzetközileg is elfogadottak.

Az akkreditált képzés államilag elfogadott, oklevelet állít ki, így az feljogosít egy adott munkakör elvégzéséhez garantált oktatási minőségben. Itt nincs központi vizsga, és fix követelményrendszer.  Független szakemberek tanítanak. Több olyan is tanulható, amely lehet olyan hasznos, mint az OKJ-s.

A két képzés között minőségi megkülönböztetésről beszélünk, ami nem feltétlenül jelent hátrányt. Ugyanolyan kiváló szakembereket képeznek akkreditáltan is, csak nem járnak hozzá támogatások, így többnyire fizetősek amennyiben nem a munkahely vagy Munkaügyi Hivatal támogatja.

Attól függetlenül, hogy egy tanfolyam akkreditált, OKJ-s, nem biztos, hogy azt nyújtja, amire számítunk. Ezért körültekintően kell tájékozódni csakúgy, mint iskolaválasztásnál, mert nem mindegy, mit tartalmaz az ár, milyen referenciái vannak az intézménynek és milyen oktatókat alkalmaz.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.