Eredeti falfestmények a volt megyei könyvtár épületében

Egy képrészlet  Fotó: Miskolczi János

Az 1800-as évek végén a virágzó kereskedelemmel rendelkező Debrecenben a Kereskedő Társulat először a kereskedelmi szakiskola fenntartását, majd azzal együtt a Kereskedelmi Akadémia épületének megépítését határozta el.

A Debreceni Kereskedelmi Akadémia – majd később megyei könyvtár – épülete 1892-1893 között, Gerster Kálmán budapesti művész tervei szerint épült a város központjában.

A Kereskedelmi Akadémia reprezentatív belső tereinek belsőépítészeti, képző- és iparművészeti kialakítását ma már csak képekről ismerjük. Az emeletes épület földszinti részén üzlethelységek voltak, a felső szinten az akadémia terei kaptak helyet. Az itt található terem gazdagon díszített térrész volt.

Az épület a 20. század közepéig tartotta meg eredeti funkcióját, ekkor a megyei könyvtárat helyezték el benne. Az új funkció miatt több átalakítást hajtottak végre, festményeit és egyéb

díszítő festéseit lemeszelték. A könyvtár új épületbe történő költöztetése után, az épület 2007-től nem töltött be funkciót a város életében.

Az épületben 1958-ban tűz is pusztított, amely tovább rongálta a falfelületek állapotát.

A fennmaradt fényképek és a helyszín vizsgálata alapján az épületben 23 db, különböző méretű falfestmény, több száz négyzetméternyi díszítmény, stukkók, márványozások találhatók.

A festményeket Mirkovszky Géza (1855-1899) készítette 1893-ban. A festő ebben az időszakban Debrecenben élt, az egykori Zenede, a mai Zeneművészeti Szakközépiskola dísztermében is megtalálhatók munkái.

A Debreceni Kereskedelmi Akadémia dísztermének falképein a magyar kereskedelem történetét örökítették meg, az Árpád-kor, az izmaelita-kor, az olasz-kor, a német-kor és a debreceni nagyvásár jeleneteivel.

Debrecen önkormányzata az egykori megyei könyvtár épületének felújítását a már elnyert, bruttó 98 millió forintos pályázati lehetőség segítségével kívánja megvalósítani.

A fejlesztéssel érintett épület a beruházás megvalósítását követően részben kulturális fogadótérként, részben közigazgatási funkciót ellátó hivatali helyiségként funkcionál majd.

A tervek szerint egy magas színvonalú kulturális tér létrehozása és reprezentatív fogadótér kialakítása a cél az épület felső szintjén, a kapcsolódó kert átalakításával, megújításával, parkolók kialakításával.

A földszinti helyiségek egyikében kialakítható funkció a Debreceniek Háza, értéktárnoki és működtetői irodával kiegészítve, mely a debreceni városi közhatalmi jelképek: polgármesteri,

szenátori ruházat, jelvények kreatív rekonstrukcióban, és a városi lét identikus dokumentumai

hiteles másolatainak bemutató helye lesz.

A másik helyiség Magyar Ház funkciót kaphat, ami új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek. Esetünkben a Partium értékeinek bemutatásában, továbbá nemzetpolitikai kapcsolatoknak kialakításában és intézményekkel való kapcsolattartásban vehet részt.

A városvezetés szándéka, hogy eredeti fényében újítja fel a Kereskedelmi Akadémiát, amely a 2020-as évek elejére régi pompájában adhat helyet társadalmi eseményeknek.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.