EP-választás - A Jobbik a bérek európai felzárkóztatását szorgalmazza

Budapest, 2014. április 13., vasárnap (MTI) - A Jobbik a hazai bérek európaiakhoz való felzárkóztatását és a szabad vasárnap uniós szintű rendezését szorgalmazza.

 

    Sneider Tamás, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország hátrányos feltételekkel lépett be az Európai Unióba, s ennek egyik példája, hogy a gazdák eleinte a lehetséges támogatások 25 százalékát kapták csak meg.     A mezőgazdaság teljesítményének visszaesése mellett szólt arról is, a demográfiai helyzet is "siralmas"; miközben Nyugat-Európában nem negatív a folyamat vagy közel sem ennyire. Szerinte az elmúlt 10 év összességében rosszul sikerült, a változtatáshoz kérik a szavazók bizalmát a május 25-i EP-választáson.

   A jobbikos politikus az egyik legfontosabb programpontnak nevezte, hogy európai munkáért európai bérek járjanak. Mint mondta, a magyar emberek többet dolgoznak a nyugat-európaiaknál, de kevesebbet keresnek, amin egy "megerősödött Jobbik-frakciócsoport" változtatna. A cél az, hogy az itthoni munkabérek elérjék az átlagos európai bérek 80 százalékát - jelentette ki.   Kitért arra, hogy míg Magyarországon tavaly 335 euró volt a minimálbér, addig a "nem a leggazdagabb" Spanyolországban és Írországban ötször annyi, de a komoly válság sújtotta Görögországban is a duplája, 683 euró. Hozzátette: a valaha "lesajnált" Ázsia is felzárkózik vagy lekörözi a magyar béreket, Törökországban például 415 euró volt a minimálbér. Sneider Tamás az átlagbérről szólva jelezte: bruttó ötszörös, nettó hatszoros különbségek is vannak, ez ellen szeretnének harcba szállni.   Kifejtette: a multiknak rendeletben írnának elő egy olyan direktívát, miszerint a cég anyaországában kifizetett bérek nem térhetnek el túlzottan a más országban adottaktól. Példaként említette a Tescot, amely 60-80 ezer forint körüli bért fizet Magyarországon, míg ugyanez a cég Angliában ugyanarra a munkára 4-500 ezer forintot. Megjegyezte: ezzel együtt szinte ugyanazt az árszintet kell megfizetni ugyanazokért a termékekért.    Az ellenzéki politikus uniós törvényben rendezné, hogy a kereskedelmi cégeknél és a bankszférában milyen arányban kell fizetni az anyaországi bérekhez képest. Sneider Tamás fokozatosan érné el a 80 százalékot, az első évben 50 százalék folyósítását szorgalmazza.

    A képviselő beszélt arról is, hogy a szabad vasárnapra európai értékként kellene tekinteni, s egyebek mellett a rendvédelem és az egészségügy kivételével mindenkinek járnia kell. A Jobbik azt szeretné, ha ez általánossá válna, ehhez uniós szinten kell rendezni a kérdés - fejtette ki vasárnapi sajtótájékoztatóján Sneider Tamás.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.