EP-választás - A Fidesz 40 százalék feletti részvételben bízik

Budapest, 2014. április 12., szombat (MTI) - A Fidesz reményei szerint a május 25-i európai parlamenti (EP-) választás magyarországi részvételi aránya ezúttal is felülmúlja majd az európai átlagot, sőt ezúttal a választásra jogosult magyarok több mint 40 százaléka járul az urnákhoz.

 

    Erről Deutsch Tamás és Schöpflin György fideszes EP-képviselők beszéltek szombaton Budapesten újságíróknak, a Negomoot Egyesület rendezvényén.   Deutsch Tamás utalt arra, hogy az első magyarországi EP-választáson, 2004-ben 38 százalékos, öt évvel később pedig 36 százalékos volt a magyarországi részvétel. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, e részvételi arányok elmaradnak ugyan az országgyűlési és önkormányzati voksoláson megszokottól, de mindkét alkalommal felülmúlták az akkori európai átlagot.

    Deutsch Tamás reményének adott hangot, hogy az idei EP-választáson új magyar részvételi rekord születik. Szerinte ehhez hozzájárul minden, a Negomoot Egyesület szombati rendezvényéhez hasonló olyan esemény, amelyen fiatalok ismerkedhetnek meg az Európai Unió működésével.    A fideszes politikus megerősítette, pártja arra számít, hogy 10-12 EP-képviselőt delegálhat Brüsszelbe.

    Schöpflin György szintén így vélekedett, és aláhúzta, azt tapasztalta, hogy a magyar fiatalok rendkívül felkészültek és jól ismerik a brüsszeli és strasbourgi munkát. A politikusok szerint ezt mutatja az is, hogy az EU intézményeiben számos magyar fiatal tud elhelyezkedni és jó teljesítményt nyújtani.

    Deutsch Tamást kérdezték az országgyűlési választások eredményeiről is. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, természetesen örül, hiszen ahhoz a politikai családhoz tartozik, "amely győzött, nem kicsit, hanem nagyon".   Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az öröm átélése után komoly felelősség és munka hárul a parlamentbe jutott Fidesz-KDNP-képviselőkre.    Ugyancsak kérdésre reagálva szólt arról is, a "kétharmadfóbiásoknak" el kell fogadniuk, hogy "az isten adta nép döntött így", vagyis a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége demokratikus akarat eredményeként jött lére.   "A rossz lovas alatt a gebe is el tud szaladni, míg a jó lovas a paripát is nyugodtan üli meg" - fogalmazott Deutsch Tamás arra a felvetésre, nem fél-e attól, hogy a kormánnyal "elszaladhat a ló".

    A Negomoot Egyesület szombati rendezvényén magyar egyetemisták modellezték az Európai Parlament működését az "EPvOKs" - Európa a Te választásod!” című eseménysorozat részeként. A rendezvény szervezésében az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa is részt vett.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.