EP-választás – A DK gyanakszik

Budapest, 2014. április 23., szerda (MTI) - A Demokratikus Koalíció beadvánnyal (DK) fordul a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mert szerintük a testületnek a támogató aláírások hitelességét is vizsgálnia kellene a májusi európai parlamenti (EP) választás kapcsán.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: tizenegy párt adta le előző nap az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges húszezer támogató aláírást. Köztük olyan pártok is vannak, amelyeknek az április 6-i választáson még szavazatból is kevesebb mint tízezret, illetve alig másfél ezret sikerült összegyűjteniük.

Mint írta, tekintettel a választási eljárás új szabályaira, az induláshoz szükséges támogatással a korábbinál összehasonlíthatatlanul könnyebb visszaélni. Az ellenzéki politikus szerint alapos a gyanú, hogy az országgyűlési választáson országos listát állító 18 párt némelyikének is ilyen manipuláció eredményeként sikerült az ahhoz szükséges húszezer támogató aláírást megszereznie.

A Demokratikus Koalíció ezért beadvánnyal fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, jelezve, hogy a választás tisztasága érdekében mindenképpen fontos lenne elkerülni, hogy olyan pártok kerülhessenek a szavazólapra, amelyek ennek a törvényben előírt minimális feltételeit sem tudták teljesíteni. A több mint 45 ezer támogató aláírást leadó párt arra kérte ezért a bizottságot, hogy a listák hitelesítésénél vizsgálja meg azt is, vannak-e visszaélésekre utaló körülmények, például feltűnő egyezések a korábban leadott országgyűlési képviselői ajánlólistákkal, és amennyiben talál ilyet, járjon el kellő szigorral - olvasható a közleményben.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.