Emlékmű - Zoltai: a Mazsihisz távol marad az állami megemlékezésektől

Budapest, 2014. február 20., csütörtök (MTI) - A Mazsihisz egyelőre távol marad a holokauszt-emlékévvel kapcsolatos állami megemlékezésektől - közölte Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

 

    Zoltai Gusztáv azt mondta: bár Orbán Viktor miniszterelnöktől nagyon udvarias levelet kaptak, arra a három kérdésre, amelyet feltettek, nem érkezett választ. Így "e pillanatban az a döntés", hogy nem vesznek részt az állami megemlékezéseken, a civil pályázati alaptól elnyert támogatásokat pedig visszafizetik azok, "akik akarják". Emellett nemzetközi és hazai gyűjtést rendeznek azért, hogy megtarthassák programjaikat - tette hozzá.    A Mazsihisz vezetősége pénteken ül össze, hivatalosan ott hozzák meg a döntést, amelyet azután a közgyűlésnek kell megerősítenie - mondta. Zoltai Gusztáv hangsúlyozta: nem szándékoznak beleavatkozni a választási kampányba - "ez teljesen világos" -, de az idő sürgeti őket, mert "benne vagyunk a holokauszt-emlékévben, és a húsvét még nagyon messze van".

    Orbán Viktor a Mazsihisz vezetőségének csütörtökön küldött válaszlevelében azt írta: a választási kampány elindulása miatt nem alkalmas az idő arra, hogy "együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak". Ezért azt javasolta, hogy a párbeszédet "a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után" folytassák.   A húsvét április 20-21-ére, a nagy zsidó vallási ünnep, a pészah április 15. és 22. közé esik, a magyarországi holokauszt emléknapja pedig április 16.

    Mivel a miniszterelnök válaszlevelében kezdeményezte, hogy a munkacsoportok addig is folytassák a munkát, Zoltai Gusztáv azt mondta: megpróbálják majd felvenni a kapcsolatot az állami szervezetekkel.  Az azonban elkeserítő, hogy a német megszállási emlékmű mégiscsak meglesz, ha később is - tette hozzá.

    A Mazsihisz közgyűlése február 9-én döntött úgy, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték a kormányfőt, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, továbbá a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet, és "közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort. 

    A kabinet időközben - a Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányhatározat szerint - március 19-éről május végére módosította a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megvalósításának határidejét. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.