Embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a rendőrség

Budapest, 2014. január 10., péntek (MTI) - Két afgán, egy román és 21 magyar állampolgárból álló, embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a nyomozást, mind a 24 gyanúsítottal szemben vádemelést javasolnak - közölte pénteken honlapján a rendőrség.

 

    Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a 24 tagú bűnszervezet 2012. februártól novemberig 121 alkalommal – alkalmanként 3-4 afgán és pakisztáni állampolgárnak -, összesen 435 embernek nyújtott segítséget közvetlenül Magyarország déli határszakaszáról, illetve menekülttáborokból Ausztriába, valamint Olaszországba történő illegális kiutazáshoz. A bűnszervezet élén két afgán állampolgár állt, szoros kapcsolatban magyar szervező társaikkal, akiknek az volt a feladatuk, hogy további embereket szervezzenek be illegális szállításokra. A magyar szervezők 100 eurót, a szállítók 200-500 eurót kaptak szállításokként. Az afgán főszervezővel kapcsolatban állt egy román állampolgár is, aki a gyanú szerint középszintű szervezőként magyar sofőröket bízott meg illegális bevándorlók szállításával.

    A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottaknak a bűncselekmények elkövetésével több ezer euró hasznuk volt. A pénz jelentős részét felélték, azonban az egyik főszervezőnél tartott házkutatás alkalmával 6000 dollárt lefoglaltak a rendőrök. A főszervezők a szállítók részére a bűncselekmények elkövetéséért összesen 61 000 eurót fizettek ki - írta a rendőrség. Az ügyben az NNI befejezte a nyomozást, és a 24 gyanúsítottal szemben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldi a Bajai Járási Ügyészségnek - olvasható a közleményben.


MTI 2014. január 10., péntek 21:18
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.