Elvitték a Corvinus Egyetemről a Marx-szobrot

Budapest, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - Elvitték a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából a Marx-szobrot.

Az egyetem későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek arról, hová szállították a szobrot. Korábban az intézmény azt közölte: nem távolítják el az egyetem területéről. Hozzátették: „új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe”.

A szobor áthelyezését korábban Rétvári Bence, KDNP alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kezdeményezte. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlannak, hogy ma Magyarországon szobra lehet Karl Marxnak, annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott.

Az IKSZ hétfőn a szobor elszállítását az MTI-nek úgy kommentálta, hogy azzal szimbolikusan is lezárult a posztkommunista korszak. A mai nap azt üzeni a fiataloknak, hogy a rendszerváltás után 25 évvel végre saját maguk alakíthatják a jelenüket és a jövőjüket - tették hozzá.

Karl Marx 19. századi német filozófus, közgazdász, a róla elnevezett társadalomelméleti irányzat alapjainak megalkotója, a Corvinus egyetem elődjének névadója.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.