Elveszett bizalom – visszahívott alelnök

Szavaz a közgyűlés

Már nem alelnöke a MAZSIHISZ-nek Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség jelenlegi vezetője. Az országos testület  közgyűlése nagy többséggel, titkos szavazással, 42:28 arányban vasárnap délután úgy döntött, megvonja a bizalmat a debreceni hitközség első emberétől.

A diszpolgár.hu honlapján az utóbbi hónapokban többször  is foglalkoztunk a hajdúsági megyeszékhely zsidó közösségnek gondjaival. Megemlítettük, hogy Horovitz Tamás elnök 2015 decemberében úgy kért 95 millió forintos kölcsönt a MAZSIHISZ-től, hogy nem tájékoztatta a háttérről teljes körűen annak elnökségét. Azt állította ugyanis, hogy a hitközségének még pályázati pénzek érkeznek a számlájára, nekik pedig fizetni kell bizonyos vállalkozásokat. Ismeretes ugyanis, hogy a debreceniek 560 millió forintot nyertek a két debreceni zsinagóga felújítására és különböző más munkálatokra, zarándokszállások kialakítására.

A kölcsönt alapszabály-ellenesen vette fel. Ez ugyanis 2015-ben meghatározta, hogy minden kétmillió forint feletti ügylet lebonyolításához közgyűlési jóváhagyás szükséges. Horovitz Tamás ezt elfeledte betartani, de saját elnökségét sem tájékoztatta az ügyről. Később az verte ki a   biztosítékot a hitközség tagjainál, akik információz jutottak, hogy nemhogy a 95 milliót nem fizették vissza határidőre, idén június 30-ig, de a hitközség ingatlanjaira - jogosan – jelzálogjogot jegyeztetett be a kölcsön adója. Horovitz Tamás júliusban egy nyílt fórumon, Heisler András országos elnök jelenlétében elismerte: nem mondott teljesen igazat. Többször kérték, adjon át minden dokumentumot,  ő azonban különböző iratkezelési utasításokra hivatkozva harminc nappal később juttatott el néhány számlát a közben megkezdett vizsgálatok vezetőinek.

Mindeközben szinte megszűnt a hitélet a cívis városban, de a Romániából érkezett dr. Asher Ehrenfeld - szabályellenesen kinevezett - örökös főrabbi végezte tevékenységét, sok esetben csak a zsinagóga üres falainak.

A giga beruházások egy év alatt amortizálódni látszanak, a friss vakolat omlik, a holokauszt emlékfalat rozsda marja, a hajdani, felújított rituális fürdőben, a mikvében áll a víz. Nem a merítkezés, hanem a talajvíz miatt.

A bomba három héttel ezelőtt robbant. Horovitz Tamás kezdeményezésére, ő, a két alelnök - Kreislerné dr. Grósz Zsuzsa és  Feuermann László alelnökök, valamint az örökös főrabbi - levélben értesítettek három hitközségi tagot: Deményi Györgyöt, Weisz Györgyöt és Fohn Györgyöt, miszerint renitens magatartásuk miatt - újságokat terjesztettek a zsinagógában, melyekben megjelentek a fenti anomáliák - felfüggesztik tagságukat. Hivatkoztak különböző mózesi paragrafusokra és kilátásba helyezték, hogy Bét Din, azaz vallási ítélőszék elé állítják hármójukat. Erre a levélre írta meg reagálását a mazsihisz.hu honlapon dr. Frőlich Róbert országos főrabbi, aki felháborítónak minősítette Horovitzék akcióját, sőt megemlítette, hogy a bíróság elé a debreceni vezetőknek kell állniuk és kártérítés is a hármakat illeti.

A renitensek, akiket Grósz asszonyék nemes egyszerűséggel csak ellenzékieknek neveznek, ajánlott levélben szólították fel a teljes debreceni elnökséget a lemondásra, de válaszra sem méltatták őket.

A MAZSIHISZ vezetése morális gondokat említ és itt nyilván a jogtalanul felvett és vissza nem adott pénzekre, a hitélet szinte teljes hiányára, valamint a hazugságokra gondolt, amely a zsidó vallás szerint is az egyik legnagyobb bűn.

„A tagok döntöttek arról is, hogy visszahívják a Mazsihisz alelnöki tisztéből Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét. Horovitz Tamás tevékenységét – mint elhangzott – morális kifogások érték, s habár hangzottak el érvek a visszahívás ellen és mellette is, a közgyűlés 42 igen és 28 nem szavazattal az alelnöki tisztéből való visszahívás mellett döntött.” – http://www.mazsihisz.hu/2016/12/11/legyunk-buszkek-az-eredmenyeinkre-%E2%80%93-megtartotta-kozgyuleset-a-mazsihisz-9841.html

A debreceni zsidók jelentős része változást akar, megfogalmazták, hogy a teljes cívis városi vezetésnek mennie kell, azonnali lemondást, új választás kiírását szorgalmazzák, valamint azt, hogy a felvett kölcsönt ne a számlákra beérkezett pénzekből, hanem a jelenlegi héttagú vezetés saját pénzéből fizesse vissza.

DISZPolgár információ

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.