Ellopták a gyógyszereit

Kezdődhet elölről

A korosodó ember egyre szorosabb kapcsolatba kerül az egészségüggyel. Fárad, kopik a szervezet. Itt fáj, ott hasogat, a gyomor émelyeg, a vérnyomás az egekbe szökik. Ellenszerük a gyógyszer (azért hozzáteszem, nem egyetlen lehetőség a bajok kúrálására).

A panaszos elbaktat a háziorvosához, elsorolja bajait. Rosszabb esetben beutalót kap, és bekerül a honi egészségügy darálójába. Szinte öröm, ha csak recepttel sétálhat ki a rendelőből. Irány a patika!

Jómagam is gyógyszereket váltani tértem be a fényesudvari gyógyszertárba. Délelőtt gyér a forgalom. Előttem is csak egy bácsika, aki azonban nagy hangon beszélt. Valószínűleg a diskurzus végére érhettem, mert a gyógyszerésznő vitte a szót. Csitította a hetven év körüli öreget.

- Nyugodjon meg! Mi nem tudunk tenni semmit. Forduljon a rendőrséghez!

- Mi mondott? – ordított a férfi.

Utólag derült ki, hogy a panaszkodó nagyot halló.

- Mondom, tessék a rendőrségen feljelentést tenni! – artikulálta türelmesen a hölgy.

- A rendőrségen? – kérdezett vissza a bácsi. – Itt nem tudnak semmit csinálni?

- Higgye el, hogy nem – bizonygatta a fehérköpenyes. – Mi gyógyszert árulunk. Ilyen esetekben nem tudunk semmit tenni, ezért tegyen feljelentést.

- És nem kapok új gyógyszert?

- Újból el kell menni a háziorvoshoz.

- Jaj, istenem! – sóhajtott az öreg, aztán köszönés nélkül kitotyogott a helyiségből.

Furdalt a kíváncsiság, azonnal rákérdeztem a történet elejére. A gyógyszerésznő készséggel válaszolt. A bácsi valóban nagy szót hall. Tegnap váltotta ki magas vérnyomás elleni gyógyszereit. Hazament. Lefeküdt. Nem sokkal később csengettek. Két férfi gázóra leolvasónak adta ki magát. Míg az egyik a leolvasást imitálta, és szóval tartotta az öreget, addig a másik körülnézett a lakásban. Hirtelen csak a szobai asztalon felejtett gyógyszert vehette magához, mert a bácsi gyanút fogott. A két idegen gyorsan távozott. Az idős férfi visszafeküdt. Csak akkor tűnt fel a gyógyszerek eltűnése, mikor az esti adag beszedésére készült. Feltúrta értük az egész lakást, de nem találta. Ekkor ötlött eszébe a két férfi mesterkedése. Attól, hogy meglopták, felment a vérnyomása. Attól meg újabb egységeket ugrott, amikor rádöbbent, kevéske nyugdíjából ebben a hónapban képtelen pótolni az elemelt pirulákat. Végigforgolódta az éjszakát. Hajnalra nyomta el az álom. Jóval reggel után ébredt. Hamar rendbe szedte magát, és sietett a gyógyszertárba.

A többit már ismerik.

Akadnak rossz emberek, akik gyógyszerekre specializálódnak. A feketepiacon minden értékesíthető. A gyógyszertári árak alatt kínáltakat viszik, mint a cukrot. A befektetés nulla (csupán egy kis rizikó), a haszon busás. Az öreg pedig vérnyomáscsökkentő nélkül próbál életben maradni a következő nyugdíj érkeztéig.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.