Elhanyagolt lakosok, menekülő idegenek

Simonné Hernyák Mária, a DISZ Közéleti, Kulturális és Sportegyesület önkormányzati képviselőjelöltje évek óta küzd a Sámsoni út környékének élhetőbbé tételéért.

- Tizenöt éve lakom a környéken, és próbálok az emberek érdekeinek hangot adni. A Júlia telep egy nagy terület, viszont az egyes választókörzethez tartozik a Kassai út környéke, a Szikigyakor és a Gáspár György kert is. Ha a népsűrűséget nézzük, akkor talán a legnagyobb a Kassai út környéke. A többi területen sok az elhanyagolt ember, olyan szempontból, hogy nincs megfelelő kövesútjuk, világításuk, csatornarendszerük. Pl. a Szikigyakorba két busszal lehet eljutni. Helyi járat nincs, csak távolsági, pedig Debrecenhez tartozik. Felteszem a kérdést, ha a távolságot nézzük, pl. Józsa (ami nagyon fejlődik), mennyivel van távolabb vagy közelebb a városhoz, mint Szikigyakor. Ez azért nagy probléma, mert sok városi ember költözött ki különböző okokból. Ott olcsóbbak az ingatlanok, tehát egy hátrányosabb réteget is érint a helyzet. Az ő életüket a közlekedési lehetőségek is nehezítik. Minden választásnál jeleztük, hogy sérül az ott lakók joga azzal, hogy ott nincs szavazóhelyiség. Célszerű lenne oda akár egy mozgó urnát vagy helyet kijelölni erre a célra. Sok embernek bérlete sincs, így megterhelő lehet megszervezni az utazást két busszal, nemcsak anyagilag. Nagyon kevés támogatást kap a körzet a fejlődésre, fejlesztésre.

A menekülttábor miatt kialakult hátrányos helyzet, az ingatlanárakat sem kímélte, legalább fejlesztésekkel kellene ott kompenzálni.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a várt bevásárlóközpont is elsősorban a tábor lakóit szolgálja ki. Talán kezdi megszokni a környék a nem kívánt lakókat, illetve próbál beletörődni a megváltoztathatatlanba. Mostanában az okozza a legtöbb gondot az eddig is hangoztatottak mellet, hogy folyamatosan felüti a fejét egy-egy vírus, ami külföldről terjed. Félünk az ismeretlentől. Sok esetben nem lehet megállapítani, honnan is érkezik egy-egy bevándorló, így joggal félhetünk a fertőzésektől. Az ebola vírus terjedése pedig már világméreteket ölt.

Ezen kívül csoportosan közlekednek és leszólják a járókelőket, főleg a fiatal lányokat és a nőket. Nem a mi kultúránknak megfelelően viselkednek. Szemetelnek, énekelnek, hangoskodnak az utcán. Zárt tábort nem lehet kialakítani, elköltözésre sincs lehetőség. A tábor az egész városra negatívan hat. A városon kívül jobb helyük lenne. Az is probléma, hogy a lakossághoz nem jut el kellő tájékoztatás a helyzetükről, vagy egy-egy botrányról.

Eltűntek azok a biztonsági intézkedések, amik korábban megvoltak.

Egy kamerarendszer telepítése sokat segíthetne a közbiztonság javításán, nyugtatná a kedélyeket.

A belváros biztonságának érdekében sok kamerát telepítettek az elmúlt években, tökéletesen működik a rendszer. Ha ez ott bevált, és visszatartó ereje van, akkor a Sámsoni útig miért nem jutott el?

Megkérdeztük, de az illetékesek válasza az írás megjelenéséig még nem érkezett meg.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.