Együtt-PM: haladéktalanul el kell kezdeni a gyermekvédelem reformját!

 Budapest, 2014. január 11., szombat (MTI) - Az Együtt-PM szerint haladéktalanul el kell kezdeni a gyermekvédelem működtetésének reformját - közölte Szabó Tímea, a szövetség társelnöke szombaton az MTI-vel.

 

    A független országgyűlési képviselő azt írta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében a kormányhivatal vizsgálata szerint az állami szervek közül senki sem hibázott, a jelzőrendszer tagjai közül senkit sem vontak felelősségre.Szabó Tímea úgy vélekedett: egyértelmű, hogy az ügyben az állam, a gyermekvédelmi jelzőrendszer szereplői és az önkormányzat is súlyosan hibázott, másként nem fordulhatott volna elő, hogy egy házaspár éveken át kínozza, megverje és megerőszakolja három kiskorú gyermekét.    Emlékeztetett arra, hogy az Együtt-PM az ügy miatt már korábban egy átfogó törvényjavaslatot nyújtott be a gyermekjogok szélesítése, a nevelőszülői támogatások megerősítése és a családon belüli erőszak büntetőjogi tényállásának szigorítása érdekében. Ezen felül a gyermekvédelmi igazgatási bírság önkormányzatokra kiszabható összegét kétszázezerről egymillió forintra emelnék - írta az ellenzéki politikus. Szabó Tímea közölte: az Együtt-PM írásbeli kérdést intéz Balog Zoltán miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy miért hárítanak a hivatalos szervek, és a kormány milyen konkrét lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy hatékonyan működjön a gyermekvédelem.

   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága pénteken azt közölte: tudomásul vette a Pest megyei kormányhivatal vizsgálatának eredményét, de szakmai felügyeleti jogosítványával élve megvizsgálja a megyei szociális és gyámhivatal eljárását. A tárca azt írta: a kormányhivatal által lefolytatott vizsgálatból az derül ki, hogy nem érkezett korábban olyan jelzés, amelynek alapján a súlyos bántalmazásra következtetni lehetett volna. A gyermekek csak később - amikor nevelőszülőkhöz kerültek - nyíltak meg annyira, hogy a bántalmazásra fény derült. Az államtitkárság kiemelte, ezért is fontos a gyermekvédelmi rendszer megerősítése.

    A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a már bíróságon lévő vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták. 

    A Pest Megyei Kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot az ügyben. A vizsgálat egyetlen szakember mulasztását sem állapította meg, így senki ellen sem indult fegyelmi eljárás.

    Szigetszentmiklós önkormányzata belső vizsgálatot folytatott le az ügyben, pénteki közleményük szerint fegyelmi eljárást nem indítottak. 

    A szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás miatt büntetőeljárás indult, és vizsgálatot indított az ombudsman is.MTI 2014. január 11., szombat 12:54

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.