Együtt folytatjuk!

Moore a továbbjutást eldöntő mérkőzésen 23 pontot szerzett  Fotó: Derencsényi István

„Innen szép nyerni…” – szólt jónéhány debreceni fanatikus, amikor a rájátszás első fordulójában a DEAC férfi kosarasai 2-0-s hátrányba kerültek az Alba Fehérvárral szemben. Néhány nappal később a remény már jóval több volt, mint a szépítés. Engedjék meg, hogy ez most egy érzelmesebb, szubjektív jegyzet legyen!

Bevallom, amikor a fehérváriak az első megmérettetésen elvették a Debrecen pályaelőnyét, azt mondtam, ez nehéz menet lesz, aztán jött a második vereség. Nem bíztam kifejezetten a fekete-fehér-sikerben. Szerencsére azonban Kovács Adrián mester és tanítványai rácáfoltak a jóformán indokolatlan pesszimizmusra. No, persze bőven akadtak azok táborában is, akik meggyőződve kitartottak a DEAC diadala mellett, s mit mondjak!? Örülök, hogy e tekintetben tévedtem. A kék-fehérek már elsöprő továbbjutásukra készültek, de Djordje Drenovacék másképp gondolták, és szépítés után visszaszerezték a hazai pálya, első lehetőségként eltékozolt előnyét is. Valóságos csapatmunkával tartotta életben története első élvonalbeli bajnoki elődöntős álmait az egyetemi gárda. És persze, egy bizonyos siker után az álom már nem is tűnik annyira álomnak, hiszen Drenovac megállíthatatlan, minőségi, higgadt játékával sikerült az egyenlítés, az ötödik meccsen is farkasszemet kellett nézni az egyre feszültebb Vojvodáékkal.

A várakozás izgalommá fokozódott, és a valóra válni látszó álom egyre közelebb ért, mígnem eljött a sorsdöntő ütközet napja. Szerda este az Oláh Gábor utcai csarnok (még) üres lelátói előtt pályán állt a két alakulat. Valamennyi meccs közül a legszorosabbra sikerült, s a kiélezett csata egészen az utolsó másodpercekig nem dőlt el. Aztán mégis. Aki tehette, reklamált, egyesek már semmivel sem törődtek, csak örültek. Ronald Moore pedig nyerőemberré emelkedett. Arról az irányítóról van szó, akit Fehérváron jól ismernek, no, persze nem Forray Gáborék, hiszen ez már nem mai történet. Azonban mielőtt Debrecenbe szerződött, többen már csak levezetésre vágyó veteránként gondoltak rá – hiába. Szerda este remekelt, a DEAC megnyerte a mérkőzést és bejutott az elődöntőbe.

Annál nagyobb érdem ez Kovács-mester legénységének, hogy csaknem egy egész évtizede nem fordult elő olyasmi, hogy egy csapat 2-0-s hátrányból tudjon győztesen fordítani, s továbbjutni. A Debreceni Egyetemnek sikerült. A következő ellenfél pedig a nagymúltú Szolnoki Olaj lesz, amelyhez először szombaton látogatnak majd a Tiszaligetbe Tóth Ádámék. E ponton pedig kulcskérdéshez értünk. Az ugyanis korántsem bizonyos, hogy csak a játékosok látogatnak majd a szolnoki csarnokba, hiszen közel a pillanat, hogy a szurkolók is újra birtokba vegyék, s dalaikkal töltsék meg a lelátót. Ha Szolnokon még nem, az Oláh Gábor utcán, kedden már egészen biztosan nem lesznek üresek a széksorok. Nyugodtan mondhatjuk tehát: együtt folytatjuk!

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.