Egoizmus az utakon

A magyar autós azt tesz az utakon, amit akar. Gyenge a rendőri jelenlét, annyira csekély a szabálysértések szankcionálásának valószínűsége, hogy bátran vétenek a szabályok ellen. Tombol az egoizmus. A folyamatos, gyors haladás érdekében – akár a többiek kárára - minden előírást megsértenek. Autóvezetési stílusa alapján az ember személyisége meglehetős pontossággal behatárolható. Ahogyan vezet, olyan az életben is.

A közlekedési vétségek hosszasan sorolhatók. Leggyakoribb a gyorshajtás. Szinte senki nem tartja a 90 km/h-s megengedett sebességet.

Balkáni divat terjed: irányjelzés nélkül fordulni, sávot váltani. Román szomszédaink már magas fokon művelik. Magyar kollégáik jó tanulók.

A többsávos úton zavaró a jobbról előzés. Balesetveszélyes egy kocsisor nagysebességű jobbról előzése, majd az erőszakos befurakodás.

Dobogós az elsőbbségadás elmulasztása.

Mint minden nap, kiadósat autóztam a városban. Összegyűjtöttem azokat a közlekedési szabálysértéseket, amelyeket útközben tapasztaltam.

A Hajnal utcán, az egyenes nyíllal jelölt belső sávból fordult be egy kocsi a Faraktár utcai felüljáró felé.

A felüljárón furgon nyolcvannal tépett, jobbról előzött.

Szintén a Faraktár utcán, az épülő Lidl miatt, 30 km/h-s tábla figyelmeztett a lassításra. Mérsékeltem sebességem. Mögülem kisteherautó vágott jobbra, nagy sebességgel előzött, sofőrje szemrehányóan nézett rám.

A Veres Péter utcával szembeni közből Opel Vectra zárvonalon keresztül fordult a belváros felé.

A DRKK közelében a buszöbölből nem engedték ki a 45-ös buszt.

Kissé később, a Vámospércsi és a Budai Nagy Antal utca kereszteződésében gyalogosok kaptak szabad jelzést, de három kocsi is az átkelők közé hajtott.

A Huszár Gál utcai vasúti átjáróban előzött egy bmw-s.

A Panoráma úton kamionok dübörögtek. A keskeny aszfaltcsíkon nehéz kikerülni őket. Ráadásul haladásuk természetkárosító. Újabb ok a Debrecent elkerülő út megépítésére.

Egy tucatig számoltam a piroson áthajtókat.

Kerékpárosokat a váratlan váltások jellemzik: egyszer közúti közlekedők, majd a járdára hajtva a gyalogosokat riogatják, parkokon robognak át, hogy megint autók elé vágva, újra aszfalton tekerjenek.

Hasonló helyzetjelentést nap, mint nap tehetnénk. Ha javulást szeretnénk elérni az utakon, nagyobb fegyelemre, szabálytartásra, a rendőrség részéről pedig hatékonyabb ellenőrzésre, szigorra lenne szükség,

                                                                                                Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.