Durván leszólták Orbánék nemzeti konzultációját Brüsszelből (átvett cikk a hvg.hu-tól)

Szerző: MTI

"Egy elfogultságon, sugalmazó, sőt félrevezető kérdéseken, a bevándorlókkal szembeni előítéleteken alapuló nyilvános konzultációt aligha lehet objektív alapnak tekinteni a megalapozott politika tervezéséhez" – írta az Európai Bizottság első alelnöke.

 

A Facebookon reagált szerdán késő este a halálbüntetés napirenden tartására és a migrációról a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációra Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, aki a többi között az alapjogok kérdéséért is felel.

A holland szociáldemokrata politikus szerint a halálbüntetés eltörlése mérföldkő az alapjogok európai fejlődésében, és erkölcsi tekintélyt adott a kontinensnek, hogy világszerte felemelje hangját a halálbüntetéssel szemben. Timmermans felidézi, hogy az EU alapjogi chartája tiltja, hogy bárkit halálra ítéljenek vagy kivégezzenek, és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletben mondta ki, hogy a halálsor, a kivégzéstől való folyamatos és növekvő félelem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, továbbá, hogy a kivégzés békeidőben elfogadhatatlan büntetési forma. A bíróság szerint a halálbüntetés egy emberi lény előre megfontolt és szándékos elpusztítása az állami szervek által – mutat rá a bizottság alelnöke.

"Így nincs kétség afelől, hogy a halálbüntetés visszaállítása ellentétes lenne az EU alapértékeivel" – nyomatékosítja Frans Timmermans.

A konzultáció rendben van, de nem így

A migrációról tartandó nemzeti konzultációval összefüggésben a korábbi holland külügyminiszter világossá teszi, hogy a közvélemény álláspontjának kikérése fontos eszköz lehet a kormányok és egyéb hatóságok számára, hogy olyan politikákat alakítsanak ki, melyek bírják az emberek támogatását.

"Ebből a szempontból teljes mértékben a magyar hatóságoktól függ, hogy tartanak-e konzultációt a migrációról" – húzza alá a bizottság első alelnöke, mondandójának további részében ugyanakkor kemény kritikát fogalmaz meg a tervezett nemzeti konzultációval szemben.

"Egy elfogultságon, sugalmazó, sőt félrevezető kérdéseken, a bevándorlókkal szembeni előítéleteken alapuló nyilvános konzultációt aligha lehet objektív alapnak tekinteni a megalapozott politika tervezéséhez" – vélekedik Timmermans, aki szerint a bevándorlást a terrorizmus keretében értelmezni, a migránsokat pedig az emberek munkahelyét és megélhetését fenyegető veszélyként beállítani "rosszindulatú és egyszerűen helytelen".

A politikus úgy véli, hogy ez csak félreértéseknek és előítéleteknek biztosít táptalajt, negatív attitűdöt teremt és táplál a kisebbségekkel szemben, és konfliktust a társadalom különböző csoportjai között.

"Szándékosan félrevezető a migránsoknak pusztán a társadalomra jelentett teherként való beállítása a hozzájárulásaik említése nélkül" – fogalmaz Frans Timmermans. A holland politikus hangsúlyozza, hogy a migráció jelentette kihívásokat őszinte, nyílt és kiegyensúlyozott módon kell kezelni.

"Nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre, időnként milyen súlyos kihívást jelent a migráció társadalmaink számára. De mindeközben sosem téveszthetjük szem elől alapértékeinket, és annak szükségességét, hogy megőrizzük plurális és sokszínű társadalmunkat, amely a minden egyénnel szembeni kölcsönös tiszteleten és egyenlő elbánáson alapul" – zárja az interneten közzétett sorait Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.