Dohánygyáravatás Debrecenben

Debrecen, 2014. október 7., kedd (MTI) - A Róna Dohánytermelő Kft. 3,1 milliárd forintos beruházásával elkészült a cég új debreceni dohánygyára, amely 440 embernek ad munkát - jelentette be Marc Wagener, a többségi tulajdonos luxemburgi Vandewyck Tobacco ügyvezető igazgatója kedden, a gyár átadásán.

Az Európai Unió 322,5 millió forintos támogatásával megvalósult beruházás a cégcsoport valaha volt legnagyobb egyidejű fejlesztése - tette hozzá az igazgató.

Kósa Lajos Debrecen polgármestere szerint egy iparág újjászületéséről van szó a cívisvárosban, 2004-ben ugyanis megszűnt - és akkor azt hitték véglegesen - az akkor 125 éves múltra visszatekintő dohánygyártás a városban.

A beruházással 60 új munkahely létesítését vállalta a Róna Dohányfeldolgozó Kft., ezzel szemben 170 új munkahelyet teremtettek, ami által összesen 440-en - többen, mint valaha -, dolgoznak Debrecenben a dohányiparban.

Ugyanakkor a mezőgazdasági termelésre épült gyár ennél jóval több embernek - hajdú-bihari és szabolcs-szatmár-beregi dohánytermelő családoknak - jelent megélhetést.

Bajusz Géza, a Róna Dohányfeldolgozó Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint évente 8 milliárd szál cigarettahüvelyt és 700-800 tonna fogyasztási dohányt állítanak elő 50-50 százalékban hazai, illetve import alapanyagból. A cigarettahüvely-gyártásból 12 százalékkal részesednek az európai piacon.

A cég árbevétele eléri a 15 milliárd forintot, aminek 25 százaléka exportból származik. A múlt évben az adózás előtti eredményük 1,5 milliárd forint volt - mondta el az MTI érdeklődésére az ügyvezető.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.